Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştirme havuzlarına ilave edilen fermentasyon ürünlerinin besi performansı, fileto randımanı ve kan parametrelerine etkileri
Effects of fattening performance, flesh yield and blood parameters of fermentation products incorporation into raising pools of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
  1. Tez No: 178562
  2. Yazar: MEHMET CESUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN SEFA PARLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Ziraat, Aquatic Products, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Bira, Kırmızı şarap, Performans, Kan parametreleri, Fileto randımanı, Rainbow trout, Beer, Red wine, Performance, Blood parameters, Flesh yield
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu deneme, Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştirme havuzlarına ilave edilen fermentasyon ürünlerinin (bira, kırmızı şarap veya bira + kırmızı şarap) besi performansı, fileto randımanı ve kan parametrelerine etkilerini belirleyebilmek için yapılmıştır. Bu çalışmada deneme grupları (I) Kontrol, (II) Bira grubu, (III) Şarap grubu ve (IV) Bira + şarap grubu şeklinde oluşturulmuştur. Yedi haftalık deneme süresince tanklara her gün 30 dakika süre ile 500 ml bira 2 litre su ile; 500 ml kırmızı şarap 4 litre su ile; 250 ml bira ve 250 ml kırmızı şarap 3 litre su ile karıştırıldıktan sonra havuzlara karıştırılmışlardır. Deneme boyunca performans özellikleri (yem tüketimi, canlı ağırlık kazancı ve yem değerlendirme katsayısı) kaydedilmiş, yedi haftalık deneme sonunda balıklardan alınan kan örneklerinde hemoglobin, eritrosit, lökosit, trombosit ve hemoglobin analizleri yapılmıştır. Besi performansı bakımından gruplar arasında gözlemlenen farklılılar önemli olup, en yüksek canlı ağırlık kazancı ve yem tüketimi kontrol grubunda (sırasıyla 80,56 g ve 122,21 g); en düşük canlı ağırlık kazancı ve yem tüketimi ise şarap grubunda (sırasıyla 30,58 g ve 88,82 g) gerçekleşmiştir. Keza, en düşük yem değerlendirme katsayısı kontrol grubunda (1,52), en yüksek yem değerlendirme katsayısı şarap grubunda (2,92) kaydedilmiştir. Ölüm oranı bakımından en yüksek değer kırmızı şarap grubunda gözlemlenmiş (%%40,00), en düşük değer ise bira + kırmızı şarap grubunda (%21,33) kaydedilmiştir. Hasat ağırlığı ve fileto ağırlıkları bakımından kontrol grubu ve bira + şarap grubunun diğer iki deneme grubundan daha üstün olduğu görülmüştür. Plazma parametrelerinden trombosit sayısı ve hemoglobin miktarı bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık kaydedilmemiştir. Eritrosit sayısı bakımından en yüksek grup bira + şarap grubu olup (0.036 x 106 / mm3); en düşük değer ise hiçbir fermente ürün içermeyen kontrol grubunda (0.020 x 106 / mm3) gerçekleşmiştir. Lökosit sayısı bira + şarap grubunda en düşük (183.41 x 103 / mm3); kontrol grubunda ise en yüksektir (260.51 x 103 / mm3).Gruplar arasında çatal boy uzunluğu ve fileto randımanları bakımından istatistiksel olarak önemli bir farklılık yoktur. Ancak, hasat ağırlığı ve fileto ağırlıkları bakımından kontrol grubu (I.grup) (sırasıyla 163,55 g ve 82,24 g) ve Bira + Şarap grubunun (IV.grup) (sırasıyla 161,60 g ve 81,30 g) diğer iki deneme grubundan (bira grubu için sırasıyla 153,84 g ve 77,81 g; şarap grubu için sırasıyla 140,85 g ve 71,06 g) daha yüksektir. Plazma parametrelerinden lökosit sayısı bakımından ise gruplar arasındaki farklılıklar önemli olup (En yüksek değer kontrol grubunda (260.51 x 103 / mm3), en düşük değer ise IV.grupta (183.41 x 103 / mm3) kaydedilmiştir. Trombosit sayısı ve hemoglobin miktarı bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık yoktur.
Özet (Çeviri)
The experiment?s purpose was to examine the effects on some serum parameters, fattening performance, flesh yield and blood parameters of fermentation products (beer, red wine or beer + red wine) incorporation into raising pool of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). A total of 600 rainbow trout were used in this research. Experimental groups as follows: (I) Control group; (II) Beer group; (III) Red wine group; (IV) Beer + red wine group. During 7 weeks experimental periods, after each treatment (beer, red wine, beer + red wine) + water mixed 30 minutes incorporated into raising pools of rainbow trouts. Trial was lasted for 7 weeks. Performance criteria such as feed consumption, weight gain and feed conversion ratio were measured totally in the groups for each week. At the end of the trial, serum white blood cell, red blood cell, hemoglobin, platelet, flesh weight and flesh ratio were analyzed randomly choosen 30 fish sample of each group. There were found statistically differences among the groups for live weight gain, feed intake and feed conversion ratio. The highest live weight gain and feed intake were obtained at control group (80,56 g and 122,21 g , respectively). The lowest live weight gain and feed intake were obtained at wine group (30,58 g and 88,82 g, respectively). The lowest feed conversion ratio was obtained at control group (1,52). The highest feed conversion ratio was obtained at wine group (2,92). The groups containing beer, red wine or beer +red wine did not have any significant effect on fattening performance criteria. The highest mortality was obtained at the group containing red wine (%40,00), but the lowest mortality was obtained at the group containing beer + red wine (21,33). There were no found statistically differences among the groups for forklenght and flesh yield. The highest final weight and flesh weight were obtained control group and the group containing beer + red wine (163,55 g and 161,60 g, respectively). There were no significantly differences for platelet and hemoglobin values among all groups. The highest red blood cell number was obtained the group containing beer + red wine (0.036 x 106 / mm3), while the highest white blood cell number was obtained the control group (260.51 x 103/ mm3).