Ağır metal içeren atık suların ileri arıtımında su mercimeği (Lemna sp.) bitkisinin kullanılması
The use of duckweed (Lemna sp.) for tertiary treatment of heavy metal containing waste water
- Tez No: 178591
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. OLCAYTO KESKİNKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal giderimi, Doğal sulak alan, Su mercimeği, Sucul bitkiler, Removal of Heavy Metal, Natural Wetland, Lemna minor, Aquatic Plants
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı Lemna minor bitkisinin ağır metal giderim kapasitesinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, piyasadan temin edilen Lemna minor bitkisi, kampüsün evsel atıksularının deşarj edildiği sızdırmalı fosseptikten alınan sularla önce doğal arazi şartlarında ardından laboratuar şartlarında büyütülmeye çalışılmıştır. Çalışma Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü Laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir. Doğal arazi şartlarında üretilen su mercimeklerinin laboratuar ortamında ağır metal giderim verimlilikleri araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar iki farklı hacimdeki sistemlerde yürütülmüştür.100 mL' lik ve 500 mL' lik her iki sistemde de kesikli olarak çalışılmıştır. Üç farklı ağır metal giderimi için elde edilen deneysel sonuçlar şu şekildedir: Kadmiyum 5.0 ve 10.0 mg/L konsantrasyonlarında: 100 mL' lik kesikli reaktörlerde deney süresi sonunda yaklaşık % 96 giderim verimi elde edilmiştir, 500 mL' lik kesikli reaktörlerde ise yaklaşık %90 oranında giderim verimi elde edilmiştir. Bakır 10.0 ve 20.0 mg/L konsantrasyonlarında: 100 mL' lik kesikli reaktörlerde deney süresi sonunda yaklaşık % 89 giderim verimi elde edilmiştir 500 mL' lik kesikli reaktörlerde ise yaklaşık %89oranında giderim verimi elde edilmiştir. Kurşun 10.0 ve 20.0 mg/L konsantrasyonlarında: 100 mL' lik kesikli reaktörlerde deney süresi sonunda yaklaşık % 98-100 giderim verimi elde edilmiştir. 500 mL' lik kesikli reaktörlerde ise yaklaşık % 98-100 oranında giderim verimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate heavy metal removal capacity of Lemna minor. For this purpose Lemna minor plant, provided from commercial market, growth by domestic waste water from sewer of campus of Gebze Institute of Technology in the natural land conditions then the plants are taken to the laboratory for inside conditions. Heavy metal removal efficiency of Lemna minor plant is investigated in the laboratory conditions. This study is performed in the Environmental Engineering Laboratory of Gebze Institute of Technology. Experimental works are carried out on systems as two different reactors. Semi-batch processes are performed in two systems have volume of 100 mL and 500 mL.Experimental results are as follows for three different heavy metal types: In the cadmium concentration of 5.0 mg/L and 10 mg/L: approximately %96 of removal efficiency in semi-batch reactors as 100mL and approximately %90 of removal efficiency in semi-batch reactors as 500mL. In the cooper concentration of 10,0 and 20 mg/L: approximately %89 of removal efficiency in semi-batch reactors as 100mL and approximately %89 of removal efficiency in semi-batch reactors as 500mL. In the lead concentration of 10,0 and 20 mg/L: approximately %98-100 of removal efficiency in semi-batch reactors as 100m and approximately %98-100 of removal efficiency in semi-batch reactors as 500mL.