Kaman cevizlerinde apomiksis olasılığının moleküler yöntemlerle araştırılması
Determination of apomixis possibilty in Kaman walnut genotypes
- Tez No: 178590
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH KAFKAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, SRAP, ISSR, Genetik çeşitlilik, Juglans r
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma Kaman cevizlerinde apomiksis olasılığını moleküler markörleri kullanarak ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Çalışmanın materyalini apomiktik olarak ceviz fidanı üretimi yapan iki farklı fidan üreticisinden alınan Kaman-1 ve Kaman-5 genotiplerine ait 40 adet bitki ile apomiktik olduğu belirtilen fidanlarla önceden kurulmuş ve kısmen meyve vermeye başlamış 20 ağaç ve orijinal Kaman-1 ve Kaman-5 genotipleri oluşturmuştur. Böylece projede toplam 62 genotip kullanılmıştır. Araştırmada moleküler markör yöntemlerinden ISSR ve SRAP teknikleri kullanılmıştır. ISSR yönteminde 15 adet polimorfik primer kullanılmıştır. SRAP tekniği ise cevizde ilk defa bu çalışmada kullanılmış olup taranan 120 primer kombinasyonu arasından seçilen 10 primer kombinasyonu bu çalışmada kullanılmıştır. Uygulanan 10 adet SRAP primeri toplam 185 adet bant üretmiş olup, bunun 100 adedinin polimorfik olduğu belirlenmiştir. ISSR analizlerinde 15 adet primer 200 adet bant vermiş olup, bunların 122 adedinin polimorfik olduğu belirlenmiştir. Tüm Kaman1 ve Kaman-5 genotipleri arasındaki genetik benzerlik indeksleri 0.60 ile 0.93 arasında değişmiştir Böylece aşısız olarak ve apomiktik olduğu iddia edilerek satılan ceviz fidanlarının apomiktik olmadıkları sonucu ortaya çıkmıştır. ISSR yönteminin SRAP tekniğine göre birbirine yakın ceviz genotiplerini daha iyi ayırdığı belirlenmiştir. Ayrıca ISSR ile SRAP genetik benzerlik katsayıları arasındaki korelasyon düşük (0.22) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It is aimed to expose possibility of apomixis in Kaman walnut genotypes by molekuler markers in this research. The plant materials in this study were 40 Kaman-1 and Kaman-5 seedlings obtained from two nurserymen who produce them as a apomictic and 20 trees planted prevously as a apomictic that have partial nut production and orijinal Kaman-1 and Kaman-5 genotypes. Finally, 62 walnut plants were used in this project. SRAP and ISSR molekuler marker techniques were used in this study. Usage of SRAP marker was the first time in walnut and 10 primers produced totally 185 bands and 100 of them were polymorphic.while 15 ISSR primers amplified 200 bands and 122 of them were polymorphic. Genetic similarity coefficents among all Kaman-1 and Kaman-5 individuals changed between 0,60 and 0,93. As a result, this study demonstrated that non-grafted walnut seedlings sold as a apomictic in Kaman are not apomixis. In addition , ISSR markers differentiated walnut seedlings better than SRAP ones. Furthermore, the correlation between ISSR and SRAP genetic similarity matrices was foud very low (0,22). Key Words : Walnut, SRAP, ISSR, Genetic diversity, Juglans regia.