Atak-s yumurtacı tavuk hibritinin Çukurova (Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği) koşullarında performansının saptanması
Determination of performance of layer hybrid atak-s in conditions of Cukurova (Poultry Research and Practice Farm in Agricultural Faculty of Cukurova University)
  1. Tez No: 178597
  2. Yazar: EYÜP YİĞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET TESTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Atak-S, kahverengi yumurtacı, hibrit, performans, Atak-S, brown layer, hybrid, performance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışma, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Atak-S yumurtacı hibritinin Çukurova Bölgesi'nde (Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği koşullarında) performansını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyali hayvanların 18 haftalık yaşa kadarki canlı ağırlıkları, ölüm oranları, yem tüketimleri belirlenmiştir. Canlı ağırlık ortalama değeri, 18. hafta sonunda 1413.6±13.35 g olarak saptanmıştır. Onsekizinci haftada yem tüketimleri ortalaması 5.715 g, yemden yararlanma oranı 4.04 olarak bulunmuştur. Cinsel olgunluk yaşı 150 gün, cinsel olgunluk ağırlığı 1664.1±8.53 g olarak saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler dikkate alındığında sonuçların sahaya uygulanabilmesi için benzer çalışmaların yapılıp daha kesin sonuçlara ulaşılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to determine performance of layer hybrid (Atak-S) which is developed in Ankara Poultry Research Institute at Cukurova conditions ( poultry research and practice farm in Agricultural Faculty of Cukurova University ). The animals? body weight, feed consumption and death rate were determined during the 18th week. At the end of 18th week, the average body weights were determined 1413.6±13.35 g. The animals? avarage feed consumption and the feed conversion efficiency were 5.715 g and 4.04 respectively at 18th week. Sexual maturity age and sexual maturity weight were found 150 days and 1664.1±8.53 g respectively. As a result of this research in depend of the datas, probably it is more useful for designing and studying some similar studies before try to apply in the commercial market.