Hatay ilinde yaş sebze meyve dış satımının yapısı ve geliştirme olanakları
Structure and improvement possibilities of export fresh fruit and vegatables in Hatay province
  1. Tez No: 178598
  2. Yazar: ÖZLEM TAHHUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR GÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş sebze meyve, Yaş sebze meyve üretimi, Yaş sebze meyve ihracatı, Fresh fruit and vegetables, production of fresh fruit and vegetables, export of fresh fruit and vegetables
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, dünyada, Türkiye'de ve Hatay İli'nde yaş sebze meyve üretimi ile Türkiye ve Hatay İli'nde yaş sebze meyve üretim ve ihracatı incelenmiş, ihracatı geliştirme olanakları araştırılmıştır. Hatay İli'nde faaliyet gösteren ve yaş sebze meyve ihracatı yapan 21 firmayla anket yapılmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen bulgulara göre, Hatay İli yaş sebze meyve ihracatının durumu ve ihracatı etkileyen faktörler saptanmış, ihracatın yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Özellikle devlet politikasının bir sonucu olan bürokratik işlemler ile ihracat teşviklerinin azlığı önemli bir engel oluşturmaktadır. Bu nedenle ihracat desteklerinin diğer ülkelerle aynı düzeyde olması gerektiği ve bürokratik işlemlerin kolaylaştırıldığı takdirde sorunların azaltılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, improvements in the production and export of fresh fruits and vegetables in the world, Turkey and Hatay province have been investigated. Surveys have been conducted with 21 companies in Hatay which export fresh fruits and vegetables. Based on results of these surveys, general condition of the export and factors which affect fresh fruit and vegetables export have been determined. In addition, the structure of the fresh fruit and vegetables export in Hatay province has been revealed. Furthermore, factors which affect export have been examined. Especially, it was realized that there is a very big bureaucratic obstacle in the export. Therefore export supports must be at the same level as the other countries. Some of the problems related to export may be reduced if bureaucratic processes are made more convenient than their current status.