Bazı mürdümük (Lathyrus sativus L.) varyete, hat ve çeşitleri arasındaki morfolojik, tarımsal ve moleküler farklılıkların saptanması üzerine bir araştırma
Research on the determination of morphological and molecular diversity among some varieties, lines and cultivar of grasspea (Lathyrus sativus L.)
- Tez No: 178596
- Danışmanlar: PROF.DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lathyrus sativus, Morfoloji, Tarımsal Özellik, ISSR Markörleri
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma 2006?2007 yetiştirme sezonunda 5 mürdümük varyetesi, 4 mürdümük hattı ve bir adet tescil edilmiş mürdümük çeşidi arasındaki morfolojik, tarımsal ve moleküler farklılıkları saptamak amacıyla yürütülmüştür. Morfolojik ve tarımsal farklılıklar Çukurova Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında kurulan üç tekrarlamalı tarla denemelerinde, moleküler farklılık ise 10 adet ISSR primerı kullanılarak saptanmıştır. Çalışma sonuçları, incelenen çeşit varyete ve hatlar arasında, bitki boyu, sap uzunluğu ve kalınlığı, bitki başına ana dal sayısı, en uzun saptaki yaprak sayısı, bitki başına yaş ve kuru ot verimi, % 50 çiçeklenme süresi, bitki başına dolu ve boş meyve sayısı, meyve uzunluğu ve genişliği, bakla başına tohum sayısı ve verimi ile bin dane ağırlığı açısından önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir. Jaccard benzerlik katsayısı 0.33 ile 0.79 arasında değişmiş ve ortalama 0.58 olarak bulunmuştur. 0.79 Jaccard benzerlik katsayısıyla L. sativus var. albus ve L. sativus var. azureus `un genetik olarak birbirlerine en yakın varyeteler olduğu saptanmıştır. L. sativus var. coloratus varyetesi ile 452 nolu hat 0.33 Jaccard benzerlik katsayısı ile birbirlerine genetik olarak en uzak mesafeyi göstermiştir. ISSR analizleri sonucu oluşturulan soyağacına göre incelenen çeşit, varyete ve hatlar A ve B olarak 2 ana gruba ayrılmıştır. 452 nolu hat A grubu içerisin yer almıştır. B grubu ise kendi içinde B1 ve B2 olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. L.sativus var. coloratus B1 grubu içerisinde yer almıştır. B2 grubu ise, B21 ve B22 olarak alt gruplara ayrılmıştır. B21 alt grubunu Gürbüz çeşidi oluşturmuştur. B22 alt grubunda ise; 439, 455, 463 hatları ile L.sativus var. albus, L. sativus var.azureus, L. sativus var.biflorus ve L .sativus var.leucatetragonus varyeteleri yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study conducted at the Field Crops Department of Agricultural Faculty of Cukurova University during the growing season of 2005-2006 was to determine morphological and molecular diversity among 5 varieties, 4 lines and one cultivar of grasspea. Morphological diversity was studied in the field experiment arranged in randomized complete block design with three replications at the research area of Field Crops Department. Molecular diversity was studied by using 10 of ISSR primers. The results of the study showed that the varieties, lines and cultivar studied were statistically significant different in plant height, stem length, number of stems per plant, number of leaves on lengthiest stem of plant, green forage and hay yield per plant, days to 50 % flowering, number of pods per plant, pod length, pod width, number of seeds per pod, 1000 seed weight and seed yield per plant. According to the Jaccard?s similarity index, similarity index values between varieties, lines and cultivar ranged from a minimum of 0.33 to a maximum of 0.79, the average being 0.58. From these coefficient values, it was concluded that L. sativus var. albus and L.sativus var. azureus were close related varieties. L sativus var. coloratus and line 452 were distant related. In the dendrogram obtained from the similarity index data plants of 5 varieties, 4 lines and one cultivars formed two main groups, as A and B. The group A was occupied by the plants of line 452. There were two sub-groups in the group B, as B1 and B2. Plant of L.sativus var. colaratus fell in to sub-group of BI. Sub-group B2 was divided into two sub-sub groups as B21 and B22. The sub-sub group B21 was occupied by the plants of cultivar Gürbüz while the plants of rest of the varieties and lines fell into sub-sub group of B22. KeyWords: Lathyrus sativus, Morphological characters, Agricultural Characters, ISSR Markers