Türkiye ve Avrupa Birliği'nde süt hayvancılığının mevcut durumu ile Avrupa Birliği üyelik sürecinin Polonya hayvancılığına olan etkilerinin incelenmesi
Current situation of the milk industry in Turkey and European Union and the examination of the impacts of EU membership negotiation on Poland?s dairy sector
  1. Tez No: 178646
  2. Yazar: CEVHER ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR GÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım müzakereleri, Süt sektörü, Avrupa Birliği, Türkiye, Polonya, Agriculture Negotiation, Milk Production Sector, European Union, Turkey, Poland
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Avrupa Birliği ile yürütmekte olduğumuz üyelik müzakerelerinde, ülkemizin en fazla tarım konularında zorlanması beklenmektedir. Tarım başlığının en önemli alt başlığı olarak da karşımıza süt üretim sektörü çıkmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizin süt üretim yapısı ile Avrupa Birliği değerlerinin mevcut durumları ve yıllar itibariyle gösterdikleri değişim incelenmiş, üretim yapıları arasındaki benzer ve farklı yönler değerlendirilerek, mevcut sorunlar saptanmış ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Tezde ayrıca, gerek büyüklük gerekse üretim yapısı bakımından ülkemize büyük benzerlik gösteren Polonya'nın, AB üyelik müzakereleri boyunca, süt üretim sektöründe gerçekleşen değişimler ve izlenen politikalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been foreseen that the most troublesome chapter of the negotiation will be on agriculture, and milk production sector will be one of the most important subtitle of the agriculture negotiation. In this study, current and longtime figures of milk production structures in both Turkey and European Union are examined, and after determining current problems by appraising similarities and differences, possible solutions are put forward. In addition, due to huge resemblance between Poland and Turkey in terms of both magnitude and production structure, policies and changes occurred in Poland?s milk sector during pre-accession period are examined.