Toprak bakterilerinden izole edilen fitazların özellikleri
Characterization of phytases isolated from soil bacteria
- Tez No: 178647
- Danışmanlar: PROF.DR. SADIK DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus sp, Fitaz, Fitik Asit, Bacillus sp, Phytase, Phytic acid
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Toprak izolatlarındaki fitaz aktivitesinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada; Çukurova Üniversitesi kampüsü topraklarından Bacillus cinsine ait organizmalar izole edilmiştir. Bu bakterilerin fitaz üretimi, fitatli besiyerinde 37ºC`de 24 saatlik inkübasyon sonucu mikroorganizmaların etrafında oluşan şeffaf zonlarla saptanmıştır. Bacillus sp. 6'dan izole edilen enzim en iyi aktivite gösterdiği için bu suş diğer çalışmalarda kullanılmıştır. Üretilen enzimlerin kısmi saflaştırılması yapıldıktan sonra, enzim örneklerinin belirli sıcaklık ve pH değerlerindeki aktiviteleri saptanmıştır.Deney sonucunda Bacillus sp. 6'dan izole edilen fitazın 65ºC'de pH 6'da maksimum aktiviteye sahip olduğu saptanmıştır. SDS-PAGE uygulamasıdan sonra ilk bandı 53 kda ve ikinci bandı 60 kda olan iki farklı moleküler ağirlığa sahip bant bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, to determine phytse activity in soil isolates, the organisms belong to Bacillus spp. were isolated from Çukurova University campus. Phytase production of these strains were determined by production of clear zones around the colonies on the phytate containing media, after 24 hours incubation at 37ºC.The organisms called Bacillus sp.6 showed the best activity, so choosed for other studies. After portial purification of enzymes, phytase activities were determined at different temperature and pH values. Consequently the highest phytase activity of Bacillus sp.6 was obtained at 65ºC and pH 6. After SDS-PAGE, two bands with different molecular weights were seen.It was found that, the first one was 53 kda and the second band was 60 kda.