Seyitömer linyitleri B3 damarı kömürlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Seyitomer lignites vein of B3 coals
  1. Tez No: 178722
  2. Yazar: SERKAN VURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Sallantılı masa, Jig, Marn Stok, Kalori, Kül, Yüzdürme - Batırma, Shaking Table, Jig, Vine of B3, Calorie, Ash, Flotation ? Immersion
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yapılan bu çalışma sekiz ana başlık altında toplanmıştır. Birinci bölüm giriş olup, kömürün tanımı, sınıflaması ve kullanım teknolojisini kapsayan ikinci bölüm, kömürün dünyada mevcut durumunun anlatıldığı üçüncü bölüm, Türkiye'deki mevcut durumun anlatıldığı dördüncü bölümdür. Beşinci bölümde kömür hazırlama yöntemleri hakkında genel bilgiler verilmiş olup, altıncı bölümde Seyitömer Linyitleri kömürleri ve özellikleri anlatılmıştır. Yedinci bölümde deneysel çalışmalar anlatılmış, son bölümde ise bu çalışmaların sonuçları irdelenmiş ve öneriler sunulmuştur.Deneysel çalışmalarda kullanılan SLİ B3 damarı kömürlerinin orijinal bazda kimyasal özellikleri şöyledir: % 28,70 nem, % 44,69 kül, % 13,81 uçucu madde, % 12,80 sabit karbon, alt ısıl değer 1.543 kcal/kg, üst ısıl değer 1.648 kcal/kg `dır. Bu özelliklerine göre Seyitömer B3 damarı kömürleri yumuşak linyit sınıfına girmektedir.Deneysel çalışmalarda B3 damarı kömürlerinin elek fraksiyonları yapılmış ve bu fraksiyonların yüzdürme ? batırma deneyleri yapılmıştır. Buradan elde edilen sonuçlardan zenginleştirme yöntemi seçilmiştir. -63+31,5 mm, -31,5+16 mm, -16+12,5 mm, -12,5+4 mm jig; -16+12,5 mm, -12,5+4 mm, -4+2 mm, -2+1 mm fraksiyonları ise sallantılı masada zenginleştirilerek optimal deney sonuçları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This working, having been prepared, is collected under 8 main title. First part is introduction and second part contains definition, classifying, usage technology of coal. Coal?s present state is explained in third part. It is explained coal?s present state in Turkey in fourt part. It is given general informations about preparation techinques of coal in fifth part. In sixth part, it is explained Seyitömer lignites, coals and features. In seventh part, it is explained experimental workings. This workings? outcomes is examined and presented suggestions in final part.Vein of B3 coals? chemical features that used in experimental workings, is in that way: 28,70 % Humidity, 44,69 % Ash, 13,81 % Volatile Material, 12,80 % Stable Carbon. The Lower Thermic Value is 1.543 kcal/kg. The Higher Thermic Value is 1.648 kcal/kg. According to this features, Seyitömer Vein of B3 coals is in soft lignite category.Vein of B3 coals? every sifter fractions were made and this fractions? flotation ? immersion experiments were made. Enrichment method was chosen from this experiments? outcome. -63+31,5 mm, -31,5+16 mm, -16+12,5 mm, -12,5+4 mm jigs; -16+12,5 mm, -12,5+4 mm, -4+2 mm, -2+1 mm fractions were enriched on shaking tables and optimal experiment outcomes were searched.