Tekerlekli sandalye kullanan engellilere yönelik ıslak mekan düzenlemelerinde uyarılar
Warnings about the restroom and bathroom arrangements targeted to handicapped in a wheel chair
- Tez No: 178731
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTINOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Engelliler (Tekerlekli Sandalye Kullanıcıları), Islak Mekân Düzenlemesi, Physical Disabled People (Wheelchair users), Wet place arangements
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Türkiye'de nüfusun yaklaşık %12.29 unun engellilerden oluştuğu ve en yüksek engellilik oranını fiziksel engelliler olduğu bilinmektedir. Fiziksel engelli (tekerlekli sandalye kullanıcıları) bireylerin hareket özgürlüğünün çevre ve konut alanlarında çok sınırlı olduğu, yetersiz kaldığı, mevcut düzenlemelerinde ihtiyaca tam olarak cevap vermediği gözlenmektedir. Fiziksel engelli insanların, normal insanlar için tasarlanış mobilyaları, donatı ve sabit elemanları kullanmaların onların hayatlarını zorlaştırmaktadır. Ev ve işyerlerinin en özel kısımlarından olan ıslak mekânların, engellilerin özgürce hareket etmeleri, en az emek harcayarak ve başkalarına en az ihtiyaç duyacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada engelli insanların yaşam alanlarında ve kamusal alanda en çok sıkıntı çektikleri yer olan ıslak mekânlardaki düzenlemelerden kaynaklanan engellerini en aza indirme konusunda çeşitli çözüm önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Approximately %12.29 percents of population of Turkey are handicapped persons and that are known these handicapped persons are physically handicapped person. Physically handicapped persons (wheelchair users) have limited area on suburban territory because of that these areas must re-arrange for them. Handicapped persons have some trouble with using furniture equipment for normal people. It is indispensable for the houses and firms? private wet locations to be arranged considering the following facilities: for the handicapped to move freely, for them to go in less trouble possible and to be in less need of others. Wet places are one of the most special are for people. Due to this reasons these areas must arrange for everyone that minimum effort. In this project we present some solution of minimal difficultness on wet places for handicapped person.