Küçük güçlü bir otonom rüzgar enerjisi çevrim sistemi ile elektrik eldesi
Producing electricity by means of a strong small autonomous wind energy cycle system
  1. Tez No: 178734
  2. Yazar: İBRAHİM AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Enerjisi, Otonom Çevrim Sistemi, Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Türbini, Electricity Energy, Autonomous Cycle System, Wind Energy, Wind Turbine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezde, bir evin yıllık ortalama elektrik enerjisi tüketimi hesaplanmış olup; şebekenin ulaşamadığı bir yerde, ihtiyacı karşılamak için gerekli türbin gücü ve depolama sisteminin belirlenmesi gibi hesaplamalar yapılmıştır. Bu amaçla en ekonomik türbin seçiminin belirlenmesi ve ihtiyacı karşılamak için gerekli türbin maliyetleri de değerlendirilerek; elde edilen elektrik enerjisi ile sistemin kendisini geri ödeme süresi hesaplanmıştır.Bir rüzgar türbininden elde edilebilecek enerjinin belirlenebilmesi için, rüzgarın temel parametreleri olan; rüzgar hızı, süresi ve yönünün belirlenmesi gerekir. İzmir ili için yapılan bu çalışmada, bölgenin 21 m deki 2006 yılının rüzgar ölçüm verileri temin edilmiş ve bu ölçüm verilerine dayanarak 30 m ve 40 m deki rüzgar hızları hesaplanmıştır. Elde edilen bu verilere dayanarak; 21 m, 30 m ve 40 m deki rüzgar potansiyeli ile, 2 kW, 3 kW ve 5 kW'lık türbinlerden elde edilecek teorik güç ve maksimum güç değerleri ayrı ayrı hesaplanmış ve bu değerlere göre rüzgar türbinlerinin verimleri belirlenmiştir. Türbinlerin maliyetleri de dikkate alınarak, şebekeden bağıntısız bir yerde bir evin elektrik enerji ihtiyacını otonom rüzgar enerjisi çevrim sistemi ile karşılayabilecek ekonomik türbin seçimi yapılmış ve kıyaslanan türbinlerin yıllık 21 m, 30 m ve 40 m yükseklikte üretecekleri enerji miktarları bulunmuştur.Çalışmalar sonucunda; İzmir bölgesindeki bir evin, belirlenen elektrik enerjisi ihtiyacının 3 kW'lık bir türbinle ekonomik olarak karşılanmasının uygun olduğu neticesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the average annual electricity consumption of a house being calculated; in order to supply this need in an area where network cannot reach some mechanical calculations such as modifying the required turbine force and storing system being done. The determination of the most economical turbine as well as the evaluation of the cost of the required turbine to supply the need also being performed, here it is stated how long it will take to pay back these costs of the supplied electrical energy.Determination of main parameters of wind; these being wind speed and wind direction; is necessary in order to define the energy that can be acquired by a wind turbine. In this study, done for Izmir, in 2006 in Izmir region 21 m long wind measurement data having been obtained, depending on this measurement data the wind speeds at 30 m and 40 m are calculated. Moreover, based on this data, the wind force at 21 m, 30 m and 40 m, the theoretical and maximum force values to be produced by 2 kW, 3 kW, and 5 kW turbines are individually calculated and according to these values the efficiency of wind turbines is determined. The cost of these turbines also taken into consideration, the choice of the economical turbine that can provide the electrical energy need of a house in an area disconnected from the network by means of autonomous wind energy cycle system being done, the annual energy quantity to be produced by the compared turbines at 21 m, 30 m and 40 m height is also figured out.As a result of this study, the calculated amount of electrical energy of a house which is settled in İzmir region can be provided economically by a 3 kW turbine.