Enne ve Porsuk barajı sedimentine bağlı ağır metallerin Cyprinus carpio'nun değişik dokularına biyoakümülasyonunun araştırılması
The investigation of bioaccumulation of sediment-bound heavy metals in Enne and Porsuk dam lake to different tissues of Cyprinus carpio
  1. Tez No: 178792
  2. Yazar: YAŞAR ÖZDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAZİM UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır Metal, Biyoakümülasyon, Enne Barajı, Cyprinus carpio, ICP-OES, Porsuk Barajı, Sediment, Bioacumulation, Cyprinus carpio, Enne Dam Lake, Heavy Metal, ICP-OES, Porsuk Dam Lake, Sediment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada; Enne ve Porsuk Baraj Gölleri (Kütahya/Türkiye) sedimentine bağlı ağır metal seviyeleri ve ağır metallerin Cyprinus carpio'nun farklı dokularına (Kas, deri, solungaç, karaciğer ve bağırsak) biyoakümülasyon oranları araştırılmıştır. Ağır metal (Hg, Cd, Pb, Cu, Zn, Mn, Ni, Fe, Cr, B, Ag ve Se) analizleri Anadolu Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi laboratuarında bulunan İndüktif Eşleşmiş Plazma-Optik Emisyon Spektroskopi (ICP-OES) ile yapılmıştır. Hem Enne hem de Porsuk Baraj Gölleri sedimentinde Hg ve B elementleri tespit edilememiştir. Porsuk Baraj Gölü sedimentine bağlı ağır metal yükünün Enne Baraj Gölü sedimentine bağlı ağır metal yükünden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Buna uygun olarak, genelde Enne Baraj Gölü sedimenti bulunan akvaryumlarda beslenen balıkların ağır metal akümüle oranı, Porsuk Baraj Gölü sedimenti bulunan akvaryumlarda beslenen balıklarınkinden daha düşük bulunmuştur. Bazı istisnalar olmasına rağmen, genelde kas dokunun ağır metal akümülasyon seviyesi diğer dokulardan daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
In this study, sediment-bound heavy metal levels of Enne and Porsuk Dam Lakes (Kütahya/Turkey) and their bioaccumulation in various tissues (Muscle, skin, gill, liver and intestine) of common carp (Cyprinus carpio) were investigated. The analyses of heavy metals (Hg, Cd, Pb, Cu, Zn, Mn, Ni, Fe, Cr, B, Ag and Se) were performed with Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectroscopy (ICP-OES) in Laboratory of Environmental Issues Research and Training Centre, Anadolu University. Hg and B were not encountered in sediments of both Enne and Porsuk Dam Lakes. It was found that the sediment-bound heavy metal levels of Porsuk Dam Lake were higher than the sediment-bound heavy metal levels of Enne Dam Lake. As fitting to this, heavy metal accumulation ratios of fish fed in aquariums containing sediment of Enne Dam Lake were found lower than that of fish fed in aquariums in which has sediment of Porsuk Dam Lake. Although there were some exceptions, the heavy metal accumulation levels of the muscle were generally lower than that of the other tissues.