Termoelektrik modül ile soğutma ve deneysel elektrik üretimi
Cooling with thermo-electric module and experimental generation of electricity
  1. Tez No: 178793
  2. Yazar: GÖKHAN YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KEÇECİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik, Isıtma, Soğutma, Termoelektrik, Yarı iletken, Electricity, Heating, Refrigeration, Semiconductivity, Thermoelectric
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüz modern bilgi toplumunun; teknoloji, sanayi, ulaşım, iletişim gibi hayatın vazgeçilmez parçaları haline gelmiş her faaliyeti için ihtiyaç duyduğumuz enerji, bugün artık en kıymetli ve önemli bir kaynak haline gelmiştir. Enerji ihtiyacının sürekli artması buna karşın mevcut kaynakların kısıtlı ve tükenebilir olması insanoğlunu alternatif enerji kaynaklarını bulma ve geliştirme yoluna itmektedir. Günümüzde soğutma ve ısıtma sistemleri birçok alanda kullanılmaktadır. Ama bu sistemlerin gerek çok yer kaplaması gerek gürültülü çalışmaları, gerek hareketli parçaları içermeleri, gerekse arıza risklerinin yüksek olması günümüzde temiz enerji kaynağı olarak araştırmaların, peltier yarı iletkenine yönelmesine yol açmıştır. Yarı iletkenin termoelektrik etkiyle çalışması, sıcaklığın denetlenebilmesi ve sadece enerji olarak elektrik enerjisinin kullanılması, boyutunun da küçük olması; tıptan, askeri alanlara kadar birçok sektörde tercih edilmesinin bir nedenidir.Bu çalışmanın amacı; peltier yarı iletken malzemesinin teknik karakteristiklerini inceleyerek ısıtma ve soğutma ile beraber, elektrik üretim yöntemlerini belirlemek, en verimli çalışma modlarının ve kullanım alanlarının tespitini sağlamaktır. Peltier malzemesinin ısınan ve soğuyan yüzeylerdeki sıcaklık değerlerinin girişe uygulanan gerilimin oranına, malzemenin boyutlarına, kullanım alanlarına, dış faktörlere göre kapasite değişimi incelenerek tasarım kriterleri oluşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
In today?s modern, information society, energy which we need for all kinds of activities such as technology, industry, transport, and communication that con not be quit in our social life has become the most valuable and vital source. Continuausly increasing need for energy, restricted and consumable present sources urge people to find and develop alternative energy sources. Today, cooling and heating systems are used in many areas. However, these systems accupy both a lot of space and they make much noise. Moreover, they have movable parts and also there is high risk that they break down. There fore, today?s researches related to clean energy sources are directed to `peltier? semi-conductive material. This semi-conductive material workson thermo-electrik power and the temperature can be controlled. It uses electricity as energy supply and it has got a small size. These are the reasons for being preferred in different sectors varying from medicine to military.The aim of this study is to determine the methods of producing electricity and the most efficient working modes together with the areas of its use, by examining the technical characteristics of `peltier? semi-conductive material. Another purpose of the study is to form criteria for designing according to the ratio of the tension applied to the start, the temperature values in the surfaces heated and cooled, the dimensions of the material, the areas of it?s use and external factors.