Kızartma atığı yağlarından süperkritik alkol transesterifikasyon yöntemi ile biyodizel elde edilmesi
Obtaining of biodiesel from cooking waste oils by supercritical alcohol transesterification process
  1. Tez No: 178812
  2. Yazar: ASLIHAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Kimya, Kimya Mühendisliği, Energy, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyodizel, Kızartma Atığı Yağları, Superkritik Alkol Transesterifikasyon, Biodiesel, Cookıng Waste Oıls, Supercrıtıcal Alcohol Transesterıfıcatıon
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Dünyadaki teknolojik gelişmenin paralelinde hızla artan enerji ihtiyacı nedeniyle, enerjiyi yoğun olarak kullanan sektörler, araştırma geliştirme faaliyetlerini, alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi üzerinde yoğunlaştırmışlardır. Alternatif enerji kaynağı arayışlarında, otomotiv sektörü önemli bir yer tutmaktadir. Bu çalışmada, biyodizel olarak kullanılabilen metil esterleri kızartma atığı yağından elde edilmiştir. Laboratuvar şartlarında transesterifikasyon ve superkritik alkol transesterifikasyon yöntemi kullanılarak katalizör ve alkol miktarlarının reaksiyon üzerine etkisi araştırılmıştır. Elde edilen biyodizelin dönüşüm oranları, kinematik viskozite, yoğunlukları, akma noktası, asit numaraları, parlama noktası incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing rapidly energy requirements parallel to technological development in the world, researc-development activities force to study on alternative energy researches. Automotive sectors take an important role in alternative energy research. In this study, methyl esters used as biodiesel were obtained from cooking waste oil. Under laboratory conditions, the effects of catalyst amountand alcohol molar ratio on the reaction were investigated by using transesterification and supercritic alcohol transesterification method. Conversion rates, kinematic viscosities, densities, pour points, acid numbers and flash points of these methyl esters( biodiesel) were investigated.