Marketlerde satılan çikolatalardaki trans yağ asitlerinin belirlenmesi
Determination of trans fatty acids of chocolates in markets
- Tez No: 178836
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN AKTÜMSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
- Anahtar Kelimeler: Trans ya asitleri, çikolata, çikolatalı gofret, Türkiye, Trans fatty acids, chocolate, chocolate wafer, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalımada Türkiye'deki marketlerde satılan çikolata ve çikolatalı gofretlerin ya asidi bileimi ve trans ya asidi içerii belirlenmitir. 12 farklı markaya ait 35 çikolata (sütlü, bitter, fındıklı, antepfıstıklı, bademli) ve 27 çikolatalı gofret analizlenmitir. Türkiye'de satılan tüm çikolata ve çikolatalı gofret markalarına ait 62 numune incelenmitir. Analizler HP Agilent 6890N model FID dedektörlü gaz kromatografi cihazında 100 metre uzunluundaki HP-88 kapiller kolon kullanılarak gerçekletirilmitir. Genel olarak C 16:0 palmitik asit, C 18:0 stearik asit ve C 18:1 oleik asit major ya asidi olarak tespit edilmitir. Trans ya asitleri ise çikolatalarda %0.01-6.23, çikolatalı gofretlerde de %0.03-7.92 arasında daılım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, fatty acid compositions and trans fatty acid contents of chocolate and chocolate wafers in Turkish markets were determined. 35 chocolates (milky chocolate, bitter chocolate, nut chocolate, pistachio chocolate, almond chocolate) and 27 chocolate wafers belonging to 12 different chocolate brands were analyzed. Total 62 samples which are all chocolate and chocolate wafers brands sold in Turkey were investigated. The fatty acid composition and trans fatty acids of these samples were analyzed by HP Agilent 6890N Gas Chromatograph (GC) with FID detector and 100 meters HP-88 capillary column. Generally, C16:0 palmitic acid, C18:0 stearic acid and C18:1 oleic acid were major fatty acids in all samples. Trans fatty acids were determined as 0.01-6.23% in chocolate samples and 0.03- 7.92% in wafer chocolate samples.