Bazı endemik Hyacinthella schur (Liliaceae) taksonlarının morfolojik ve anatomik özellikleri
The morphological and anatomical characteristics of some endemic Hyacinthella schur (Liliaceae) taxa
- Tez No: 178835
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAD AYDIN ŞANDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Morfoloji, Biology, Botany, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Liliaceae, Hyacinthella, Anatomi, Morfoloji, Endemik, Türkiye, Liliaceae, Hyacinthella, Anatomy, Morphology, Endemic, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalımada Hyacinthella Schur cinsine ait üç endemik geofitin (H. campanulata, H. lazulina ve H. heldreichii) morfolojik ve anatomik özellikleri belirlendi ve karılatırıldı. Anatomik aratırmalarda türlerin kök, skap, soan ve yaprak kısımları incelendi ve türler arasındaki anatomik benzerlikler ve farklılıklar tespit edildi. Sonuçlar fotoraf ve Çizelgelarla gösterildi. Kök, skap, soan ve yaprakların genel yapıları benzer olmakla beraber, hücrelerin dizili ve boyutlarında farklılık gözlendi. Üç türde de yapraklar tüy içermemekte, amfistomatik, kutikula kalın ve mezofil izolateraldir. H. lazulina stoma hücrelerinin H. campanulata stoma hücrelerine oranla daha büyük oldukları ve birim alana düen stoma sayısının daha az olduu belirlendi. H. heldreichi birim alanda daha çok ve daha küçük stolara sahiptir. En küçük stoma hücrelerine H. heldreichii sahiptir.
Özet (Çeviri)
The morphology and anatomy of three endemic taxa (H. campanulata, H. lazuliana and H. heldreichii) from Hyacinhella genus have been investigated. In anatomical investigation the section of the root, scape, bulb and leaf of species were examined and anatomical similarities and differences between the species were determined. The conclusions were showed by photographs and pictures. Although the general strcture of of the roots, scapes, bulbs and leaves, the cell were showned different in arrangament and dimension. In all taxa, the leaves are not hair and amphistomatic; cuticle is thin; stomas are amaryllis and anomocytic type; mesophil is isolateral. The stoma cells of H. lazulina are larger than other taxa although stoma cells number of unit area are too much than other taxa.