Denklem çözme stratejilerinin denklem çözme başarısına etkisi
The effects of equation solving strategies on equation solving achievement
- Tez No: 178850
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI SULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklem Çözme Stratejileri, Denklem Çözme, Denklem Çözme Başarısı, Strategies for solution of 1st Degree Equations with One Unknown, Equation Solving, Equations Solving Achievement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin birinci dereceden bir bilinmeyenli denklem çözümlerinde kullandıkları denklem çözme stratejileri ile kullanılan denklem çözme stratejilerinin denklem çözme başarısına etkisi incelenmiştir.Araştırma, deneysel araştırma niteliğinde olup araştırmanın verileri Konya ili merkez Selçuklu Mustafa Necati İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencilerinden belirlenen deney ve kontrol gruplarından toplanmıştır.Verilerin toplanmasında, Matematik Başarı Testi ile Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklem Çözme Testi I (ön test) ve Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklem Çözme Testi II (son test) kullanılmıştır. Ayrıca hazırlanan görüşme formu ve sınıf içi uygulanan çalışma yaprakları da verilerin toplanmasında yardımcı olmuştur.Araştırma sonucunda, öğrencilerin genellikle ?sayı bilgisini kullanmaya dayalı? strateji ile ?deneme yanılma? stratejilerini kullandıkları, deneysel uygulamalar sonunda ise öğrencilerin farklı denklem çözme stratejilerini zamanla kullandıkları belirlenmiştir. Ayrıca yapılan analizlere göre, Denklem çözme başarısı bakımından da deney grubu kontrol grubundan manidar düzeyde başarılı bulunmuştur ve denklem çözme stratejilerinin denklem çözme başarısını arttırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated equation solving strategies which primary education 7th graders use to solve 1st degree equations with one unknown and the effects of equations solving strategies used on achievement of solving.The study is an experimental and the data for the study were collected from the experimental and control groups chosen from among students in Grade 7 students at Selcuklu Mustafa Necati Primary School in Konya Provincial CenterIn data collections, Mathematical Achievement Test and Test for the Solution of 1st Degree Equation with one unknown I (pre-test) and Test for the Solution of 1st Degree Equation with One Unknown II (post-test) were used. Besides, an interview form prepared in advance and work sheets used in the classroom helped in the collections of data.At the end of the study, it was found that students usually used a strategy ?based on the use of knowledge of numbers? and ?trial and error? strategies, and at the end of experiments administered, it was discovered that students used different equation solving strategies in time. Moreover, from the analyses conducted it was found that the experimental group was significantly more successful than the control group in terms of achievement in equation solving and it was concluded that equation solving strategies increased equation achievement