Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirlerin aşınma davranışı
The wear behaviour of austempered ductile iron
- Tez No: 178855
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Teknik Eğitim, Engineering Sciences, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Asınma, Kuru sürtünme, Östemperleme, Küresel grafitli dökme demir, Wear, Dry wear, Austempering, Ductile iron
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Östemperlenmis küresel grafitli dökme demirler mükemmel dayanım, süneklilik, asınma direnci gibi mekanik özelliklere sahip oldukları için is makinelerinde ve ulasım ekipmanlarında krank saftı, disli gibi artan sayıda mühendislik uygulamaları için kullanılmaktadır. Bu çalısmada, GGG 40 ferritik küresel grafitli dökme demirin asınma direncini iyilestirmek amacıyla farklı sıcaklıklarda östemperleme ısıl islemi yapıldı. Östemperlenmis ve döküm haldeki numunelerin asınma deneyleri, 2000 m kayma mesafesinde, 1.54 m/s sabit kayma hızında, farklı yüklerde, kuru sürtünme kosulları altında pin-disk deney setinde gerçeklestirildi. Asınma deneylerinde, döküm haldeki ve östemperlenmis numunelerin yüzey pürüzlülükleri, agırlık kayıpları ve sürtünme katsayıları ölçüldü. Asınma izleri optik mikroskop altında incelendi. Sonuç olarak; östemperleme ısıl isleminin küresel grafitli dökme demirin asınma direncini, çekme ve akma dayanımını artırdıgı tespit edildi. Mikro yapının östemperleme sıcaklıgına önemli derecede baglı oldugu, östemperleme sıcaklıgının yükselmesi ile asınma direncinin azaldıgı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Austempered ductile iron (ADI) has extremely good mechanical properties such as excellent fatigue and tension strength, high toughness, good wear resistance. Because of these properties, ADI has become increasingly important for the manufacturing of components of machines such as gear, crankshafts. In this work, Ductile cast iron was austempered at two different temperatures to improve of the wear resistance. The wear tests of samples from austempered and as cast irons were carried out by means of a pin on disc tester under dry atmospheric condition, 2000 m sliding distance, different normal loads, at 1,54 m/s sliding speed. Samples from austempered and as cast irons of coefficient of friction, surface roughness and weight losses were determined in the wear tests. The worn surfaces were investigated by using optic microscope. As the results of this work, It was found that the austempering heat treatment increased the wear resistance, tensile and yield strength of ductile cast iron. It was shown that austempering temperatures have an important influence on the microstructure and increasing of austempering temperature cause decreasing of wear resistance