Kara yollarında kar ve buz mücadelesinde kullanılan modern yöntemlerin ülkemizde uygulanabilirliğinin araştırılması
A research on the applicability of the contemporary methods in our country for fighting against snow and icing on roads
- Tez No: 178952
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAFAK BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kar Mücadelesi, Buz mücadelesi, Çığ, Buzlanmanın Önlenmesi, Buz Çözücüler, Ön ıslatma, Korozyon Deneyi, Soyulma Deneyi, Snow fighting, Ice Control, Avalanche, Anti-icing, De-icer, Pre-wetting, Corrosion Test, Stripping Test
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Karayolu ağı içerisindeki yollarda, kış mevsiminde yağışlardan ve buzlanmadan dolayı trafiğin servis seviyesinde düşmeler yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı, gelişmiş ülkelerde, buzlanan yada karla dolmuş yolları sürekli açık tutmak için; buzlanmanın önlenmesi (anti-icing) ve buzlanmanın çözülmesine (de-icing) yönelik yeni yöntemler geliştirilmiştir. Kullanılan bu yöntemlerde, kimyasal buz çözücüler (NaCl, CaCl2, MgCl2, CMA, KAC, üre vs.) ile karayollarında kar ve buz mücadelesi yapılmaktadır.Bu çalışmada öncelikle bu yöntemler incenelerek özetlenmiş ve ülkemizde kullanılabilirlikleri araştırılmıştır. Bu kimyasal maddelerin yola, araçlara, köprülerin metal aksamlarına ve çevreye zarar verdikleri uzun yıllardır bilinmektedir. Bu sebeple çok kullanılan bazı kimyasal maddelerin yola ve metallere verdikleri zararları değerlendirmek için korozyon ve soyulma deneyleri yapılarak kimyasal maddelerin kıyaslaması yapılmıştır.Yapılan çalışmalar sonucunda, klorür esaslı tuzların yola ve metallere verdiği zararların, organik içerikli kimyasallara kıyasla fazla olduğu belirlenmiştir. Klorürlü tuzlara katkı maddeleri katılarak, metallerdeki korozyon zararlarının azaltılabildiği saptanmıştır. Yapılan soyulma deneyi sonucunda, NaCl'ün MgCl2 ve CaCl2'e oranla soyulma mukavemetini daha fazla düşürdüğü gözlenmiştir.Sıvı kimyasal buz çözücülerin, asfalta olan etkilerinin gösteren EN 12697-41, Bituminous mixtures ? Test methods for hot mix asphalt ? Part 41: Resistance to de-icing adında Avrupa standardı mevcuttur. Bu standarttaki laboratuar koşulları Türkiye şartlarında sağlanamadığı için, deneyler yapılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Decreases occur at service quality of the traffic on the roads with in the highway network in winter season due to falls and anti-icing. For this reason in the developed countries in order to keep the roads anti-icing or filled with snow, new methods for prevention of anti-icing and melting of the de-icing. In these methods used snow and ice struggle is made on the highways with chemical deicers (NaCI, CaCl2, MgCl2, CMA, KAC, urea etc).In this study first of all these methods are examined and summarized and their employability in our country are researched. It has been known for many years that these chemicals give harm to roads, vehicles, metal parts of the bridges and to the environment. For this reasons the comparison of the chemicals were made by performing corrosion and stripping tests in order to assess the damages that some chemicals give to road and metals.As a result of the studies made, it has been seen that the damages that chloride based salts give to roads are more than the damages organic contented chemicals. It has been fixed that resistance of the metals was increased by adding additives in to chloride salts. As a result of the stripping test performed it has been observed that NaCl decreased the stripping resistance more when compared with MgCl2 and CaCl2.There is an European standard named EN 12697-41, Bituminous mixtures- Test Methods for hot mix asphalt- Part 41: Resistance to de-icing showing the impacts of the liquid chemical deicers on the asphalt. Since the laboratory conditions at this standard isn?t provided in Turkey, tests couldn?t be made.