İlköğretim 4. ve 5. sınıf fen ve teknoloji dersi öğretim programına ilişkin öğretmen görüşleri (Kütahya il örneği)
Teacher views on primary 4th and 5th grade science and technology course curriculum (A case of Kütahya)
  1. Tez No: 178980
  2. Yazar: ÖZGE AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAVİDE DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji, Ögretmen Görüsleri, Science and Technology, Teacher Wievs
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu arastırmanın temel amacı, 2005-2006 ögretim yılından itibaren uygulamaya konulan ilkögretim 4. ve 5. sınıf fen ve teknoloji dersi ögretim programını ögretmen görüslerine göre incelemektir. Arastırma, tarama modelinde yapılmıstır. Arastırmanın çalısma grubu 2006- 2007 egitim-ögretim yılında Kütahya il merkezinde bulunan 38 ilkögretim okulunda görev yapan 4. ve 5. sınıf fen ve teknoloji dersine giren ögretmenlerdir. Arastırmada verilerin toplanması amacıyla ölçek gelistirilmistir. Verilerin analizinde, yüzde, frekans degeri, ortalama ve standart sapmanın hesaplanmasından, ?t testi?, ?tek yönlü varyans analizi testi? ve ?LSD testi?nden yaralanılmıstır. Arastırmanın sonucunda, ögretmenlerin fen ve teknoloji dersi ögretim programının ?kazanımlar? ve ?içerik? boyutlarına iliskin olumlu görüs bildirirken; ?ögrenme-ögretme durumları? ve ?ölçme-degerlendirme durumları? boyutlarına iliskin bazı sorunlar yasadıkları görülmüstür. lkögretim 4. ve 5. sınıf fen ve teknoloji dersine giren ögretmenlerin, etkinliklerin gerçeklestirilmesinde zaman yetersizliginden kaynaklanan sorunlar yasadıkları elde edilen bulgular arasındadır. Ögretmenlerin programı uygularken velilerle ve sosyal çevreyle iletisim kurmakta zorlandıkları belirtilmistir. Ayrıca ögretmenlerin, okullardaki fen ve teknoloji dersine yönelik alt yapı yetersizliklerini programın uygulanmasında engel olarak gördükleri sonucuna ulasılmıstır. Programın ögrenciler açısından uygulanmasında ise ögretmenlerin sorun yasamadıkları da bulunan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to examine the teacher views on elementary 4th and 5th grade science and technology course curriculum which was started to carry out 2005-2006 academic year. The study group was composed of 4th and 5th grade elementary teachers who work in Kütahya including 38 elementary school in 2006-2007 academic year. Scale was used the study for collection data. Percentages, frequencies, mean, standard deviation, ?t test?, ?one way ANOVA? and ?LSD test? was used in the analysis of the data. The results of the study indicated that teachers had positive opinions regarding the ?achievements? and ?contents? dimensions of science and technology course curriculum, while they had some problems regarding the ?learning and teaching process? and ?measurement and evaluation process? dimensions. Moreover, it was found that 4th and 5th grade elementary teachers had some problems resulting from limited time in the application of those activities. The findings yielded that teachers also had problems while communicating with parents and social environment. Infrastructure deficiencies in schools were reported as an obstacle by teachers. No problem was determined in relation to students.