Gaz türbinli motorlarda kompresör muhafaza bağlantı elemanlarının Ansys yazılımı ile parametrik analizleri
Parametric analyses of joint elements used on compressor casing of a gas turbine engine by using Ansys
- Tez No: 178990
- Danışmanlar: PROF.DR. BİLAL PAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz Türbinli Motor, Kompresör, Kompresör Muhafazası, Doğrusal olmayan analiz, Civata, Önyük, Gas Turbine Engine, Compressor, Compressor Casing, Nonlinear Analysis, Bolt, Preload
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kompresör muhafazaları yüksek basınç ve sıcaklık altında çalışan ve motor çerçevelerine yük aktarımını sağlayan oldukça ince yapılardır. Bu sebeple muhafazaların tasarımı pek çok parametrenin bir arada gözönünde bulundurulmasını gerektirir ve en doğru konfigürasyonun seçilmesi büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada çeşitli konfigürasyonlar için sonlu elemanlar yöntemi ile analizler gerçekleştirilmiştir. Geometriler parametrik bir şekilde oluşturulmuş ve civata sayısı, kabuk kalınlığı, civata çapı, öngerilme yükü ve flanş boyutları ana parametreler olarak saptanmıştır. Sonuçlar toplam ağırlık ve yapısal dayanım baz alınarak değerlendirilerek gerilme, kaçaklar (sızıntı) ve ovalleşme gözönünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Compressor casings which are subject to high pressure and temperatures are very thin elements and are responsible for transferring high engine loads to the frames. For this reason, in the design of the casings, a number of parameters should be taken into account, and the selection of the most appropriate configuration is crucial. In this study, finite element analyses are performed for various configurations. The geometries are created in a parametric manner and the number of bolts, shell thickness, bolt diameter, preload, flange dimensions are selected as main design parameters. Overall weight and structural strength is evaluated considering the stress, the leakage and the ovalization