Minkowski geometrileri üzerine: Taksi, çin dama ve alfa geometrileri hakkında genel bir analiz
On the minkowski geometries: A general analysis about taxicab, chinese checkers and alpha geometries
  1. Tez No: 178989
  2. Yazar: ÖZCAN GELİŞGEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜSTEM KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Minkowski geometrisi, Taksi geometrisi, Çin Dama geometrisi, geometrisi, Öklidyen olmayan geometri, Minkowski geometry, Taxicab geometry, Chinese Checkers geometry, geometry, Non-Euclidean geometry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tezde, bazı Minkowski geometrilerinin, uzaklıkla ilgili bir takım özelikleri incelenmiştir. İlk bölümde, gerekli olan bazı tanımlar verilmiş; ilk olarak Minkowski geometri kavramı açıklanmıştır. Öklidyen geometri aksiyomları ifade edilip çalışma içinde gerekli olacak olan bazı doğrular ve düzlem bölgeleri için bir sınıflandırma üzerinde durulmuştur. Daha sonra Minkowski geometrilerinden Taksi, Çin Dama (CC) ve ?-geometrileri hakkında genel bilgiler literatürden özetlenerek verilmiştir. İkinci bölümde, Çin Dama düzlem geometrisinde üçgenler için Heron formülünün CC-benzeri verilmiştir. CC-düzleminin inversiyonları ve bunlarla ilgili bazı özelikler incelenmiştir. Daha sonra 3-boyutlu Çin Dama uzayında bir noktanın bir düzleme ve bir doğruya olan uzaklığı ile iki doğru arasındaki uzaklığı ifade eden formüller verilmiştir. Üçüncü bölümde, ?-düzlem geometrisinde Pisagor teoremi, Öklid bağıntıları, Stewart teoremi gibi Öklid düzleminde iyi bilinen kavramların benzerleri verilmiştir. ?-düzlem geometrisi için elde edilen bu sonuçlar Taksi ve Çin Dama düzlemleri için mevcut olan sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Son bölümde, 3 ve n-boyutlu Taksi, Çin Dama ve ?-uzaklıklarını özel hal olarak kapsayan daha genel bir metrik geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with some properties related with the distance of some Minkowski geometries. In the first chapter, some definitions needed in the next chapters are given. First of all, the concept of Minkowski geometry is explained. Axioms of Euclidean geometry are given. And a classification of the lines and some regions in the plane is given. Later, general information about Taxicab, Chinese Checkers and ?-geometries (which are special Minkowski geometries) is summarized from some known references. In the second chapter, CC-version of Heron formulae is given in the CC plane geometry. Transformation of inversion and some properties of them are examined for Chinese Checkers plane. Later, distance formulas between a point and a line, a point and a plane and between two lines in three dimensional Chinese Checker space are given. In the third chapter, ?-version of some well-known properties of Euclidean plane as the theorem of Pythagorean, Euclid relations, Stewart?s theorem are introduced. Obtaining results for ?-plane geometry compared with same results of Taxicab and Chinese Checkers planes. In the last chapter, we introduce the concept of ?i-distance, which is a generalization of Taxicab, Chinese Checker, and ?-distances for IR?.