Magnezyum alaşımı AZ63'ün pH 7'deki korozyon davranışının elektrokimyasal empedans spektroskopisi yöntemiyle araştırılması
Investigation of the corrosion behavior of AZ63 magnesium alloy at pH 7 with electrochemical impedance spectroscopy
- Tez No: 178994
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum, EIS, AZ63 ve Korozyon, Magnesium, EIS, AZ63, and Corrosion
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
AZ63 döküm ve AZ63 homojen alasımlarının elektrokimyasal davranısları, rotasyonlu ve rotasyonsuz kosullarda, KOH ile pH' ı 7' ye getirilmis, H3PO4 ile tamponlanmıs K2SO4 çözeltisinde, Elektrokimyasal Empedans Spektroskopisi tekniği kullanılarak incelenmistir. AZ63 döküm ve homojen alasımlarının korozyon direncinin, yüzeyde olusan oksit filmin karalılığı ile ilgili olduğu görülmüstür. Orta frekans kapasitif döngüsünün katı-oksit fazda gerçeklesen iyon transferinden kaynaklandığı tahmin edilmistir. Koruyucu oksit tabakasının olusmasının bir sonucu olarak alasımın çözünme oranı düstüğünde, düsük frekans indüktif döngüsünün görünmeme gibi bir eğilimi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The EIS technique was used to investigate the electrochemical reaction behaviors of as-cast and homogenized AZ63 alloys in H3PO4/KOH buffered K2SO4 solution at pH7 with and without rotation. The corrosion resistances of as-cast and homogenized AZ63 alloys were directly related with the stability of the oxide layer formed on the alloy surface. It was thought that the medium frequency (mf) capacitive loop arose from the ion transfer in the solid oxide phase. The low frequency (lf) inductive loop had tendency of disappear when the dissolution rate of the alloy was decreased as a result of the formation of a protective oxide layer.