Top (Katavin) dağı (Patnos?Ağrı) florası
The flora of Top (Katavin) mountain (Patnos-Ağri)
- Tez No: 179394
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ ÖZGÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Top (Katavin) Dağı, Patnos, Ağrı, Türkiye, Flora, Top (Katavin) Dağı, Patnos, Ağrı, Turkey
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Top (Katavin) Dağı' nda 2006 ve 2007 yılları arasında gerçekleştirilen arazi çalışmaları ile toplam 1234 bitki örneği toplandı. 60 familya ve 251 cins'e ait 390 tür, 116 alttür ve 76 varyete olmak üzere toplam 582 takson tespit edildi. Belirlenen taksonlardan 2 tanesi B9 karesi için yeni kayıttır.İran-Turan fitocoğrafik bölgesinde yer alan çalışma alanında tespit edilen taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: İran - Turan elementi 230 (% 39.51), Avrupa-Sibirya elementi 35 (% 6.01), Öksin elementi 10 (% 1.72), Akdeniz elementi 9 (% 1.55), Hirkan-Öksin elementi 3 (% 0.51) ve çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 295 (% 50.68)' dir. Alandan toplam 47 (% 8.07) endemik takson belirlenmiştir. 582 taksonun 2'si Pteridophyta, 580'i Spermatophyta üyesidir. Spermatophyta üyelerinden 1'i Gymnospermae ve 579'u Angiospermae üyesidir. Angiospermae üyelerinin 481'i Dicotyledoneae ve 98'i Monocotyledoneae sınıflarına aittir.İçerdikleri takson sayısına göre alandaki en büyük 10 familya sırasıyla; Asteraceae 70 (% 11.96), Fabaceae 58 (% 9.91), Brassicaceae 50 (% 8.54), Lamiaceae 38 (% 6.50), Poaceae 36 (% 6.15), Liliaceae 34 (% 5.82), Caryophyllaceae 30 (% 5.13), Boraginaceae 27 (% 4.62), Rosaceae 24 (% 4.10) ve Apiaceae 22 (% 3.76),'dirEn çok takson içeren ilk 10 cins sırasıyla; Astragalus 18 (% 3.08), Silene 15 (% 2.57), Centaurea 11 (% 1.88), Ranunculus 11 (% 1.88), Gagea 10 (% 1.70), Trifolium 9 (% 1.54), Salvia 9 (% 1.54), Polygonum 7 (% 1.20), Alyssum 6 (% 1.02) ve Vicia 6 (% 1.02)' dır. Diğer cinslerin toplam takson sayıları 480 olup toplam floraya oranı % 82.47' dir.Tespit edilen taksonların Raunkiaer hayat formları sistemine göre dağılımı şöyledir; Hemikriptofitler 300 (% 51.64), terofitler 139 (% 23.93), kriptofitler 85 (% 14.62), kamefitler 29 (% 4.99) ve fanerofitler 28 (% 4.82)'dir.Alanımızda belirlenen taksonların 9'unda bilinen özelliklerden farklılık gösteren varyasyonlar ile bazı bilinmeyen özellikler tespit edilmiştir.Endemik ve nadir olan taksonların tehlike kategorilerine dağılımları: 3 takson tehlikede ?EN?, 4 takson zarar görebilir ?VU?, 5 takson tehdit altına girebilir ?NT?, 30 takson az endişe verici ?LC? ve 1 takson yetersiz verili ?DD? şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The field investigations were carried out in Top (Katavin) Mountain between the years of 2006 and 2007 and 1234 plant specimens were collected. As a result of the taxonomic investigation of these specimens 390 species, 116 subspecies and 76 varieties belonging to 251 genus and 60 families were determined. A total of 582 taxa have been collected from the area. Out of these 2 taxa are new records for B9 grid square.The distribution of the taxa in phytogeographic regions are as fallows: Irano - Turanian 230 (% 39.51), Euro-Siberian 35 (% 6.01), Euxine 10 (% 1.72), Mediterranean 9 (% 1.55), Hyrcano-Euxine 3 (% 0.51) and many regional or unknown phytogeographic elements 295 (% 50.68). Total 47 (% 8.07) endemic species have been collected from the area. 2 species of the total 582 taxa belong to Pteridophyta division and 580 taxa belong to Spermatophyta division. One of the Spermatophyta taxon belongs to Gymnospermae and 579 taxa belong to Angiospermae. 481 taxa of Angiospermae are included in Dicotyledoneae and 98 taxa are included in Monocotyledoneae.According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered as follows: Asteraceae 70 (% 11.96), Fabaceae 58 (% 9.91), Brassicaceae 50 (% 8.54), Lamiaceae 38 (% 6.50), Poaceae 36 (% 6.15), Liliaceae 34 (% 5.82), Caryophyllaceae 30 (% 5.13), Boraginaceae 27 (% 4.62), Rosaceae 24 (% 4.10) and Apiaceae 22 (% 3.76).The greatest 10 genera are ordered as fallows: Astragalus 18 (% 3.08), Silene 15 (% 2.57), Centaurea 11 (% 1.88), Ranunculus 11 (% 1.88), Gagea 10 (% 1.70), Trifolium 9 (% 1.54), Salvia 9 (% 1.54), Polygonum 7 (% 1.20), Alyssum 6 (% 1.02) and Vicia 6 (% 1.02).When the flora of the area is analysed by Rauinkiaer?s life forms, it is noted that hemicrytophytes 300 (% 51.64) therophytes 139 (% 23.93), cryptophytes 85 (% 14.62), chamaephytes 29 (% 4.99) and phanerophytes 28 (% 4.82).Some undefined features and different variations from knows characters of 9 taxa were determined.The distributions of the endemic taxa according to the red data is a fallows: 3 taxa in endangered (EN), 4 taxon in vulnerable (VU), 5 taxa in near threatened (NT), 30 taxa in least concern (LC), 1 taxon data deficient (DD).