SHEWHART, CUSUM ve EWMA kontrol grafiklerinin makine sanayine uygulanması
The application of SHEWHART, CUSUM and EWMA control graphics on machine industry
- Tez No: 179401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT MİRTAGİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: CUSUM, EWMA, İstatistik kalite kontrolü, Kontrol grafikleri, Proses kontrolü, Shewhart, CUSUM, EWMA, Statistical quality control, Control charts, Process control, Shewhart
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Yapılan çalışmada, ( shewhart ) değişken nicelikler için kontrol grafikleri, ( CUSUM ) birikimli toplam kontrol grafikleri ve ( EWMA ) üstel ağırlıklı hareketli ortalama kontrol grafikleri, süreç içersinde hedeflenen ortalamada meydana gelebilecek büyük veya küçük çaplı kaymaların tespiti amacıyla kullanılmıştır. Süreçte oluşabilecek bu kaymaları tespit etmeden önce hedeflenen ortalama ve süreç boyunca kullanılacak olan kontrol sınırları hesaplanmıştır. Bu çalışmadaki kablolara ait veriler, Gebze-organize sanayi bölgesinden alınmıştır. Veri kümesi 229 m/dk'lık hızla çalışan bir makineden belirli zaman aralıklarıyla alınan kablo dış çap (mm) ölçümlerinden oluşmaktadır. Çalışmadaki mevcut veri kümesi, 625 dk. boyunca kablo dış çap ölçümlerine ait 125 adet ölçümü içermektedir. Buna göre veri setindeki ölçümler, 25 dk.'lık dilimler şeklinde düzenlenmiş ve 5 dk.'da bir alınan ölçüm değerleri kontrol tablolarına işlenmiştir. Düzenlenen veri setine önce Shewhart, daha sonra CUSUM ve EWMA kontrol grafikleri uygulanarak süreç hakkında bilgi edinilmiş, geçici kontrol sınırları belirlenmiş, genel ortalamadan sapmalar tespit edilmiş ve üretim süreci için ileriye dönük tahminler yapılmıştır.Çalışmada kullanılan kontrol grafikleri uygulaması sonucunda ortalama kontrol grafiğinde 2 nokta, değişim aralığı ve standart sapma kontrol grafiklerinde ise 1 nokta belirlenen kontrol sınırlarını aşarak ?kontrol dışı? sinyali vermiştir. 1?, 2? ve 3?'lık ayrılışlar dikkate alınarak, CUSUM kontrol grafikleri uygulanması sonucunda 11 ve EWMA kontrol grafikleri uygulaması sonucunda da 1 noktanın kontrol sınırlarını aşarak sürecin kontrol dışı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the present study, for changable quantities control graphic (Shewhart), cumulative total cotrol graphic (CUSUM) and exponantial gravity active mean control graphic (EWMA) were used to determine smal and big deviation during the process of aimed mean. Before determining the deviation during the process, the control limits to be used during the process were calculated. The data belonging to the cable were provided from Gebze-Organize Industrial region. The data group was supplied indifferent intervals of the exterior diameter of cable from a mashine (engine) running with 229 m/min. The data group was consisted of 125 unit measurment of the exterior diameter of the cable during 625 min. The set of data was organized in 25 m. parts and the measured values were recorded in control table for every 5 min. Firstly, Shewhart and secondly CUSUM and EWMA control graphics were applied to the data set and information was obtained about the process; temporary control limits and general mean deviations were determined and the estimations for future production process were done.At the and of control graphic applications, it was determined that 2 points in the mean control graphic 1 point in deviation intervals and standart deviation control graphics exceeded the determined control limits and gave out of control signal. Considering 1?, 2? and 3? deviations, 11 points in CUSUM control graphic and 1 point in EWMA control graphic application were determined to exceed the control limits and made the process out of control.