Shewhart, CUSUM ve EWMA kalite denetimi grafiklerinin bir üretim sürecinde kullanılması
Shewhart, CUSUM and EWMA quality control charts in the production process
  1. Tez No: 185587
  2. Yazar: ERSİN KASAP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEDAT SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite kontrol, Shewhart, CUSUM, EWMA, Quality Control, Shewhart, CUSUM, EWMA
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
SHEWHART, CUSUM VE EWMA KAL TE DENET M GRAF KLER N NB R ÜRET M SÜREC NDE KULLANILMASIÖZETBu çalışmada SHEWHART, CUSUM ve EWMA kontrol grafiklerinin tanımıyapılmış ve bu grafikler için bir uygulama verilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde kalite, kalitenin tarihsel gelişimi ve istatistikselkalite kontrol açıklanmıştır. kinci bölümde Shewhart kontrol grafikleri üzerindedurulmuştur. Üçüncü bölümde CUSUM kontrol grafiklerinin tanımı yapılmıştır.Dördüncü bölümde, bir süreç için EWMA kontrol grafiğinin nasıl elde edildiğiincelenmiştir. Beşinci bölümde bu üç kontrol grafiğinin özellikleri verilmiştir.Çalışmanın uygulama kısmında ise SAMMEY A.Ş. den 120 adet gr. cinsindenveri alınmıştır. Bu veriler kullanılarak şirketin eski paketleme makinasını seri üretimegeçildiğinde de kullanıp kullanamayacağını belirlemek için Shewhart, CUSUM veEWMA kalite kontrol grafikleri çizilmiştir. Bu grafik sonuçlarından şirket seri üretimsürecine geçtiğinde, kullanmakta olduğu paketleme makinasının paketlenecek ürünlerüzerinde verdiği tahribat miktarlarının göz ardı edilebilecek kadar az olduğugörülmüştür. Buna göre şirketin kullanmakta olduğu paketleme makinasını seri üretimiçin de kullanmaya devam edebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SHEWHART, CUSUM AND EWMA QUALITY CONTROL CHARTS IN THEPRODUCTION PROCESSABSTRACTIn this study, Shewhart, CUSUM and EWMA quality control charts wereintroduced and an application was also given for these charts.In the first chapter; quality, historical background for quality and staticticalquality control were defined. In the second chapter Shewhart control charts, in the thirdchapter CUSUM control charts and in the fourth chapter EWMA control charts werementioned.As an application of the thesis, the data from SAMMEY Inc. were taken andapplied to Shewhart, CUSUM and EWMA quality control charts.