Tekirdağ koşullarında sulamanın razakı ve semillon üzüm çeşitlerinde verim ve kalite üzerine etkisi
The effect of irrigation on yield and quality parameters of razaki and semillon grape cultivars grown under Tekirdağ conditions
  1. Tez No: 179503
  2. Yazar: ARZU GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. HALİM ORTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, saraplık ve sofralık üzüm, su tüketimi, sulama programı, damla sulama, verim ve kalite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu arastırma, Tekirdag kosullarında 2004?2006 yıllarında Razakı ve Semillon üzüm çesitlerinde damla sulama yöntemi kullanılarak, farklı sulama programları altında asmanın verim, kalite ve su tüketiminin belirlenmesi amacıyla yürütülmüstür. Bu amaçla, konular, vejetasyon baslangıcı öncesi 180 cm'lik toprak derinligini tarla kapasitesine çıkaracak biçimde sulama suyu uygulanması (kıs sulaması), etkili kök derinligindeki (0-90 cm) kullanılabilir suyun %30, %50, %70' inin tüketildigi dönemlerde sulama uygulamaları ile susuz (sahit) olarak belirlenen bes farklı sulama konusu seçilmistir. Böylece, farklı sulama programları altında asmanın vejetatif gelisme, verim ve kalite unsurları belirlenmeye çalısılmıstır. Sonuçta, Razakı üzüm çesidinde yıllar ortalaması dikkate alındıgında mevsimlik bitki su tüketimi sulanmayan konuda 288,6 mm ile en düsük, etkili kök derinligindeki kullanılabilir su tutma kapasitesinin yaklasık % 30'u tüketildiginde sulama yapılan konuda ise 527,2 mm ile en yüksek olmustur. Anılan degerler Semillon çesidinde ise sırasıyla 264,6 mm ve 509,8 mm olarak belirlenmistir. Sulama programlarının büyüme, verim ve ürün kalitesi üzerindeki etkileri birlikte degerlendirildiginde; sofralık çesit olan Razakıda kök derinligindeki kullanılabilir su tutma kapasitesinin yaklasık % 50'si tüketildiginde sulamaya baslanması, saraplık çesit olan Semillon da ise kullanılabilir su tutma kapasitesinin yaklasık % 70'i tüketildiginde sulamaya baslanması önerilebilir. Bu degerlere göre, Razakı çesidinde mevsimlik toplam 6?7 sulama, Semillon çesidinde ise 2?3 sulamanın yeterli olacagı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2004-2006 under Tekirdag conditions to evaluate yield, fruit quality and evapotranspiration of Razaki and Semillion grape cultivars under different irrigation scheduling using drip irrigation. For this aim, 5 treatments were studied, namely, winter irrigation to increase existing moisture in 180 cm soil depth to field capacity before vegetation, irrigation when % 30, % 40, % 50 of available water holding capacity in effective root depth was consumed and no irrigation. The effects of irrigation on vine growth, yield and quality were examined. According to the mean results of two years, minimum seasonal evapotranspiration (ET) for Razaki was observed as 288,6 mm in no irrigation treatment while the maximum ET of 527.2 mm was obtained in the treatment which was irrigated when 30% of the available water holding capacity was consumed. These values were 264,6 and 509,2 mm, for Semillion respectively. When high yield and fruit quality parameters were considered together, irrigation should be scheduled due to the fraction of 50 % for Razaki and 70 % for Semillion varieties. For these applications, seasonal irrigation number of 6-7 for Razaki and 2-3 for Semillion should be enough. Keywords :Vitis vinifera L., wine and table grape, evapotranspiration, irrigation programme, drip irrigation, yield and quality