Tekirdağ'da ekin yaprak sülüğü Oulema melanopus (L.)(Coleoptera,Chrysomelidae)'un populasyon yoğunluğu ve biyolojisi üzerinde araştırmalar
Researches on population density and biology of the cereal leaf beetle, Oulema melanopus (L.)(Coleoptera,Chrysomelidae) in Tekirdağ
- Tez No: 179514
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜJGAN KIVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekin yaprak sülügü, Oulema melanopus, bugday, biyoloji, populasyon yogunlugu, Tekirdag, Cereal leaf beetle, Oulema melanopus, wheat, biology, population density, Tekirdag
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Çalısma 2006 yılında Tekirdag li Çerkezköy lçesinde yürütülmüstür. Biyolojik gözlemler için, bir tarlada içerisinde 1 disi ? 2 erkek olan 20 adet tül kafes ile deneme kurulmustur. O. melanopus' un populasyon yogunlugunu takip için Merkez, Kapaklı ve Kızılpınar köylerinde 3 tarlada sarı yapıskan tuzak asılmıs, atrap kullanarak ve gözle sayımlar yapılmıstır. Bu sayımlara 7-10 günlük aralıklarla devam edilmistir. Çalısma sonucu bir disinin 25.9 günlük ovipozisyon süresinde, günlük ortalama 2.5±0.5 adet olmak üzere toplam 65.6±16.1 adet yumurta bıraktıgı belirlenmistir. Yumurta, larva ve pupa dönemlerinin sırasıyla 16.4±1.2, 16.6±0.9, 22.7±0.9 günde gelismelerini tamamladıgı saptanmıstır. Ergin öncesi ölüm oranları yumurta, larva ve pupa dönemleri için sırasıyla % 13.3, % 31.7, % 34.2 olarak hesaplanmıstır. lk ergin çıkısları nisan ayının ilk haftası gözlenmis, ancak sarı yapıskan tuzaklarda hiç O. melanopus ergini yakalanmamıstır. Atrap sayımları sonucu, nisan ortalarındaki ergin yogunlugunun mayısın ilk yarısından itibaren düstügü belirlenmistir. Gözle bitki sıralarının kontrolleri sonucu, mayısın ortalarından itibaren erginlerin görülmedigi, yumurta sayılarının da aynı tarihlerde azalırken larva populasyonunun artarak devam ettigi belirlenmistir. Çalısmaların yürütüldügü tarlalarda O. melanopus türünün populasyonunun düsük oldugu saptanmıstır. Bu türün populasyon yogunlugunu belirlemede sarı yapıskan tuzak kullanımının uygun olmadıgı, sayımların atrapla ve bitkilerin gözle kontrolüyle yapılabilecegi kanaatına varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in Çerkezköy county of Tekirdag province in 2006. Biological observations were taken from field using twenty net cages in which one female and two male beetles were placed. Population density of O. melanopus was monitored in three locations, Merkez, Kapaklı and Kızılpınar villages, using yellow sticky traps, sweep net sampling and individual counts. Data were collected every 7-10 days. Results showed that a female laid total 65.6±16.1 eggs with the average of 2.5±0.5 eggs/day during 25.9 days of oviposition. Development of egg, larva and pupa stages were completed in 16.4±1.2, 16.6±0.9, 22.7±0.9 days, respectively. Death rates of immature stages were 13.3 %, 31.7 % and 34.2 % for egg, larvae and pupa, respectively. Although first O. melanopus adults emerged in the first week of April, none was found on yellow sticky traps. Sweep net sampling counts indicated a decrease in the population density starting mid-May when compared to mid-April. Individual counts on plant rows showed an increase of larval densities in contrast to decrease of egg numbers starting mid-May. None adult was found at the same time. The population density of O. melanopus was found low in the research fields. It was also found that yellow sticky traps are not convenient for population density studies of O. melanopus and this can be done more appropriately using sweep nets or individual plant row counts.