Yıldız (Istranca) dağları ve çevresindeki floradan sürdürülebilir kırsal kalkınma ve ekoturizm amacıyla yararlanma olanakları
Utilization opportunities of Yildiz (Istranca) mountains and their surroundings for sustainable rural development and ecotourism
- Tez No: 179513
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KUBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Sürdürülebilirlik, Kırsal Kalkınma, Istranca, Longoz, Ecoturism, Sustainability, Rural Development, Istranca, Wetlands
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
?stanbul ili Trakya bölgesini sosyo-ekonomik açıdan önemli ölçüde etkilemektedir. Özellikle hafta sonları ve yaz aylarında deniz ve dinlence amacıyla Trakya bölgesi sıkça ziyaret edilmektedir. Bu ziyaretler Yıldız dağları çevresinde bulunan ?ğneada, Demirköy, Kıyıköy ve Kastro gibi turizm merkezleri çevresinde ya?ayanların gelir düzeylerini olumlu yönde etkilemektedir. Bölge ba?ta longoz ormanları olmak üzere biyoçe?itlilik açısından oldukça zengin olup ekoturizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Kum zambağı, nilüfer vb. bazı endemik türler bölgenin kırılgan bir yapı göstermesine neden olmaktadır. Bu nedenle bölgede yapılan ekoturizm aktivitelerinin sürdürülebilir olması oldukça önemlidir. Doğal kaynaklara gelecek ku?aklarında ihtiyaç duyacağı dikkate alındığında kaynakların sürdürülebilir kullanılması gerektiği ortadadır. Bu nedenle ekoturizm çalı?malarının her a?amasında sürdürülebilir kullanım ve koruma-kullanma dengesine dikkat edilmelidir. Kaynakların kullanım düzeyi alıcı ortam kapasitesi üzerine çıkmamalıdır. Yıldız dağları çevresinde bulunan orman köylerinde ya?ayanların gelir düzeyleri oldukça dü?üktür. Orman köylerinde ya?ayan yöre halkı daha çok orman kesimi, bal üretimi, balıkçılık, hayvancılık ve tarım konularında faaliyet göstermektedirler. Üreticiler elde ettikleri ürünlerinin bir bölümünü bölgeye gelen ziyaretçilere pazarlayarak geçimini sağlamaktadır. Bölgede ekoturizm faaliyetinin geli?tirilebilmesi için pansiyonculuk, restoran i?letmeciliği, otelcilik vb. konularda yöre halkı eğitilmelidir. Bölgeyi tanımlayan geleneksel olarak bölgede üretilen manda yoğurdu, balıkçılık, bal üretimi vb. aktiviteler ön plana çıkarılarak tanıtım çalı?maları yapılmalıdır. Ayrıca bölgede yeti?en endemik bitki türleri de ekoturizm amaçlı motivasyon faktörleri olarak ön plana alınmalıdır. Bu konuda yerel yöneticilerin bölge halkı ile koordineli çalı?maları oldukça önemlidir. Bölgede ekoturizm konusunda destek programları verilmelidir. Böyle bir eğitim çalı?masının çevredeki üniversitelerin bünyesinde olu?turulacak uzman bir ekiple yürütülebilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
?stanbul influences Thrace Region in many ways with reference to social and economic factors. Thrace Region is visited very often for having vacation at the seasides especially at weekends. Sand lily, Water lily and some other endemic species cause a fragile structure in the region. Therefore ecotourism activities should be sustainable. Sustainable use of natural resources are of critical importance due to the fact that next generations will be needed natural resources. For this reason use-protection balance should be taken into consideration in each stage of ecotourism studies. Resource use level should not be above the carrying capacity of the region. Income levels of the farmers living in the villages in the Istranca mountains are rather low. The people of the region make their living by cutting timber of the forests, honey production, fishing, animal raising and crop production. Some of the products produced are sold to the visitors who come to the region for vacation. The people of the region should be trained on the subjects such as operating a pension, restaurant and hotel management, etc. in order to develop ecotourism activities. The traditional activities like ?water buffalo yoghurt? production, fishing, apiculture and others should be encouraged by giving priority to those actvities. Besides endemic plant species grown in the region should be motivated so as to develop ecotourism. In this connection collaboration of local administrators with the people of the region is of great importance. Supporting programs should be implemented on the field of ecotourism in the region. Training programs can be executed with a team of experts on ecotourism within nearby universities.