Aksaray ili holosen yaşlı çökellerin jeolojik-jeoteknik incelenmesi
Investigation of geological and geotechnical of holocene sediments in Aksaray province
- Tez No: 179571
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeoteknik, Gölsel çökeller, Tuz gölü fay zonu, Aksaray, Geotechnical, Lake deposits, Tuzgölü Fault Zone, Aksaray
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde gerek yerleşim alanları gerekse diğer mühendislik yapılarının inşa edileceği alanlar belirlenirken, bu alanlarla ilgili detaylı mühendislik çalışmaları istenilen ölçüde yapılmamaktadır. Çalışmalar daha çok problem ortaya çıktıktan sonra yapılmakta ve oluşan zararları karşılama şeklinde yürütülmektedir. Problemin çözümüne yönelik olarak, jeolojik ve jeoteknik amaçlı arazi ve laboratuvar çalışmaları yapılıp, değişik bilgileri içeren farklı türde haritalar hazırlanmalı ve elde edilen bu veriler çerçevesinde gerekli değerlendirmeler yapılarak; uygun yerleşim alanları, nereye ne tür yapılaşmanın uygun olacağı ve mühendislik açısından riskli alanların nereler olduğu tespit edilmelidir. Bu tez çalışmasında, gerek genç-gevşek gölsel çökeller ve volkanitler üzerinde bulunan, gerekse aktifliği ve kinematik özellikleri tartışmalı olan Tuz Gölü Fay Zonu içinde yer alan Aksaray ili inceleme alanı olarak seçilmiştir. Bu çalışmada Aksaray ilinin, jeolojik özelliklerinin genel bir değerlendirilmesi yapılıp, farklı bölgelerde yapılan 16 sondaj çalışmasından elde edilen verilerin jeolojik-jeoteknik özellikleri incelenmiştir. Bu veriler yardımıyla Aksaray ilinin farklı bölgelerine ait zeminlerin jeoteknik analizleri gerçekleştirilerek elde edilen sonuçlar çerçevesinde gerekli değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In developing countries like Turkey, there is no detailed engineering analysis done in order to determine the areas for residences and other engineering structures. Generally, these studies have been done after some problems are faced to compensate losses. But, in the planning of settlement areas it?s aimed that the urban areas are planned according to the site choosing criteria to avoid problems. Therefore, geological and geotechnical field and laboratory studies need to be carried out, and thus, maps are required for land use planning in urban areas. At the end of evaluation of all digital data for the study area, different kinds of maps containing different data are prepared to create suitable residential areas by conducting geological and geotechnical laboratory researches. Geological and geotechnical studies conducted before determining the probable settlement and development area are very important for a healthy expansion of the cities. In this study, Aksaray province has been selected as the application area because of the fact that the city of Aksaray, located in the Tuzgölü Fault Zone that has uncertainties in its activity and characteristics was established in a young lake deposits and volcanic. In this project, some information has been provided about the geologicalgeotechnical characteristics of the districts and planning areas. These data have been gathered by field investigation, 16 borehole measurements. By using the data, geotechnical analyses of soils from each borehole were carried out and the evaluations were made.