Aksaray ili merkezinin zemin ve mühendislik jeolojisi özelliklerini değerlendirerek örnek bir jeoteknik veri tabanının hazırlanması
Preparation of a sample of geotechnical data base for the central area of Aksaray city by evaluating soil and engineering geology properties
- Tez No: 128963
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ONAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Veri tabam, sayısallaştırılmış veriler, zeminlerin mühendislik özellikleri, Aksaray ııı, Database, digitised data, engineering properties of soils, Aksaray iv
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET AKSARAY İLİ MERKEZİNİN ZEMİN VE MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ ÖZELLİKLERİNİ DEĞERLENDİREREK ÖRNEK BİR JEOTEKNİK VERİ TABANININ HAZIRLANMASI ER, Betül Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet ONAK Eylül 2002, 79 sayfa Genç gölsel çökeller ve volkanitler üzerine kurulu Aksaray şehri aktifliği ve özellikleri tartışmalı Tuz gölü fay zonu içinde yer almaktadır. Genelde Aksaray ilindeki yapılaşma günümüze kadar olduğundan çok daha düşük gösterilen sismik aktiviteye ve olumsuz zemin özelliklerine uygun değildir. Bu olumsuz koşulların mevcut yapılar için yarattığı riskin derecesini belirlemek ve gelecekte güvenli yapılaşmayı sağlamak için Aksaray ili merkezine ait zemin ve mühendislik jeolojisi verileri bilgisayar ortamında derlenip, ilişkilendirilip, kıyaslanarak örnek bir jeoteknik veri tabam hazırlanmıştır. Bu çalışmanın ilk aşamasında çalışma alanının parsel ve topoğrafîk harita verileri bilgisayar ortamına aktarılmıştır. İkinci aşamada ise sondaj, araştırma çukur ve jeoteknik etüd çalışmaları ile ilgili veriler harita koordinatlarına bağlı olarak oluşturulan veri tabanına işlenmiştir. Üçüncü ve son aşamada eldeki veriler birleştirilip yorumlanarak karakteristik zemin profilleri ve dokümantasyon haritaları hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY PREPARATION OF A SAMPLE OF GEOTECHNICAL DATA BASE FOR THE CENTRAL AREA OF AKSARAY CITY BY EVALUATING SOIL AND ENGINEERING GEOLOGY PROPERTIES ER, Betül Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assis. Prof. Dr. Ahmet ONAK September 2002, 79 pages The city of Aksaray, located in the zone of Tuzgölü Fault having uncertainties in its activity and characteristics is founded on the young lake deposits and volcanics. Generally buildings in Aksaray City are not suitable for underestimated seismic activity and poor soil conditions of the area. In order to determine the degree of the risk created by these unfavourable conditions for existing buildings and to secure safer settlement in the future, a sample of geotechnical data base was formed by correlating, combining and evaluating the soil and engineering geology properties of the central area of Aksaray City in the computer environment. At the first stage of this study the digital data of topographical map and plans of the study area were transferred to the computer. At the second stage the data from drillholes, test pits and geotechnical studies were loaded to the data base on the computer as integrated with the coordinate systems of the topographic map and plans. At the third and last stage the data was combined and evaluated to create unique soil profiles and documentation maps.