Kırmızı yumak (Festuca rubra L.)'ın değişik azotlu gübreleme koşullarında bitkisel özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of plant characteristicsa of red fescue (Festuca rubra L.) using various nitrogen doses
- Tez No: 179685
- Danışmanlar: PROF. DR. CAFER SIRRI SEVİMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kırmızı yumak, çıkış hızı, kaplama hızı, kışa dayanıklılık, kaplama derecesi, yaprak dokusu, yaprak rengi, yenilenme gücü, kardeş sayısı, genel görünüm, yabancı ot oranı ve seyrekleşme derecesi, red fescue, spring growth speed, ground cover speed, winter resistance, ground cover degree, leaves structure, leaves colour, renew power, number of stem, general appearence, peregrine plant ratio and infrequency degree
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü Deneme Tarlası'nda 2006?2007 yıllarında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yapılmıştır. Deneme materyali olarak üç farklı kırmızı yumak varyetesi kullanılmış ve parsellere, vejetasyon dönemi sonuna kadar her ay 0,2,4,6,8 g/m2 dozlarında azot uygulanmıştır.Araştırmalardan elde edilen verilere göre, çıkış hızı ve kaplama hızı bakımından Festuca rubra var. rubra en erken çıkışı yapmış ve en kısa dönemde toprak yüzeyini kaplamıştır. Kışa dayanıklılık bakımından çeşitler yanında gübre dozu daha etkili olmuştur. Çeşitler ve gübre dozları kaplama derecesine tesir yapmamıştır. Bitkilerde yenilenme gücü bakımından çeşitler arasında fark bulunmazken düşük oranlardaki gübre dozlarının etkisi daha fazla olmuştur. Gübre dozlarının miktarı arttıkça parsellerde görülen yabancı otların sayısı önemli derecede azalmıştır.Gübre dozları kırmızı yumak çeşitlerinde çok önemli bir seyrekleşmeye neden olmamıştır. Artan dozdaki azotlu gübreleme, beraberinde kırmızı yumak çeşitlerinde yaprak genişliğinde artışlara neden olmuştur. Yaprak dokusunda hem çeşitler arasındaki fark hem de azot dozları etkili olmuştur. Kırmızı yumak ve denenen gübre dozları kardeş sayısında interaksiyon oluşturmuştur. Bu ilişki çok önemli düzeyde meydana gelmiştir.Yaprak rengi bakımından gübre dozları arttıkça renk daha koyulaşmıştır. Ayrıca ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında yaprak renginin koyuluğu daha fazla olmuştur.Bitkilerin genel görünümü bakımından mevsimler arasında çok önemli bir değişiklik gözlenmezken artan gübre dozları ilkbahar, yaz ve sonbaharda daha güzel görünüme neden olmuştur.Araştırma sonucunda Festuca rubra var. rubra çeşidi artan gübre dozları ile beraber daha iyi bir gelişme göstermiştir. Köksaplı olması diğer çeşitlere oranla daha ön plana çıkmasını sağlamıştır. Metrekareye 6-8 gr uygulanan azot dozu diğer gübre dozlarından daha etkili olmuştur.Şubat 2008, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
The study was carried out at the department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Ankara, Turkey during 2006-07 using split plots of randomized blocks with three replications. Three different red fescue cultivars were used as experimental material and the plots received 0, 2,4,6,8 g/m 2/ month nitrogen during various vegetative growth periods.On the basis of germination speed and ground cover speed, it was concluded that the Festuca rubra var. rubra was the best cultivar. On the basis of winter hardiness, it was concluded that fertilizer dose affected the winter hardiness of respective cultivars. No test was performed to evaluate the effects of cultivars and fertilizer doses separately. No variation was recorded among cultivars on the basis of regeneration, however, regeneration was affected by the fertilizer doses. An decrease in the peregrine plant ratio with each increase in the dose of fertilizer was very evident.No effect of fertilizer doses on the red fescue population was recorded. However, each increased dose of fertiliser was accompanied with an increase in the size of leaves of red fescue. This variation was very evident among three cultivars and among each dose of fertiliser for each cultivar. A significant interaction was recorded between the cultivars and fertiliser doses on tillering of red fescue.An increase in greenness of leaves was also recorded with each increase in the dose of fertilizer. Besides this more green leaves were recorded during spring, summer and autumn months. Generally, the seasonal variation did not effect the general looking of the plants however, the fertilizer dose affected the general looking of the plants.It was concluded that Festuca rubra var. rubra with early fertilizing could give better results. Moreover, the variety had erlier rooting compared to other cultivars such that 6-8 g/m2 fertilizer dose was more effective compared to other fertilizer doses.February 2008, 48 pages