Deniz seyir haritalarının üretimi
Production of nautical navigation charts
- Tez No: 179716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ERKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Deniz Bilimleri, Jeodezi ve Fotogrametri, Geography, Marine Science, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Deniz Haritacılığı, Radar, Elektronik Seyir Haritası (ENC), Kağıt Harita, Hidrografi, Oşinografi, Elektronik Seyir Haritası Gösterim ve Bilgi Sistemi (ECDIS)
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Üç tarafı denizlerle çevrilmiş olan ülkemizde, denizciliğin gelişimini yakından takip etmek, bu gelişime katkıda bulunmak için artan bir çaba vardır. Bu amaçla ticaret ve taşımacılıktaki maliyetleri düşürmek, denizlerimizdeki seyirleri daha güvenli bir hale getirmek, su altı ve su üstü zenginliklerinden maksimum faydaları sağlamak için sürekli Hidrografik, Oşinografik ölçümler yapılmakta, Seyir Haritaları üretilmektedir. İnsan hayatının ön planda tutulması prensibiyle sağlıklı ve güvenilir deniz haritaları üretilmeli ve her türlü yardımcı kaynakları ile birlikte teknolojiyle paralel bir gelişim içerisinde kullanıcılara sunulmalıdır.Bu çalışmada Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze deniz haritacılığının gösterdiği gelişim, deniz seyir haritalarının nasıl üretildiği, teknolojinin yeni bir ürünü olan Elektronik Seyir Haritaları (ENC)'nın üretimi ve de deniz haritacılığının nasıl bir geleceğe doğru gitmekte olduğu anlatılmaya çalışılmıştır.Halen kullanımda olan klasik kağıt seyir haritalarının, planlanmasından basımına kadar olan üretim süreci çeşitli standartların da yardımıyla açıklanmış, ardından günümüzün en yeni gelişimlerini içeren, en az kağıt seyir haritaları kadar güvenilir olan, maliyeti düşüren ve zamandan tasarruf sağlayan, GPS (Global Konum Belirleme Sistemi) uyduları, ARPA Radar vb. teknolojik ekipmanlar ile uyumlu ve kendine özgü bir gösterim ve bilgi sistemiyle (ECDIS ile) vektörel olarak çalışan, uluslararası standartlarda elektronik seyir haritalarının üretimi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkey is in good position that three sides cover by water. So, it needs to be try for keep up with developing about chart technology. As a result of safety for navigation, decrease for marine transportation payment, have benefit of marine culture ( above water and under water) ,hydrographic and oceanographic measurement are doing and navigational charts are producing by Hydrographic Office. All these reasons show that it is important to produce charts which have high quality and data quality assurance.This project has explained about Turkish chart history from Ottoman Empire to now, also how can produce charts and the last point of the chart technology which is named ENC (Electronic Navigation Chart).Project has also included informations about classic paper chart (paper chart is stil using for navigation) production from planning to printing with international standards. Also included, ENC production and ENC advantages. For instance, low expense than paper chart, same data assurrance as paper chart and eligible for connecting to navigational equipment (GPS, ARPA Radar, Autopilot, etc.) with ECDIS which stands for Electronic Chart Display Information System.Key Words : Sea Cartography, Radar, Electronic Navigation Chart (ENC), Paper Chart, Hydrography, Oceanography, Electronic Navigation Chart Display and Information System (ECDIS).