Denizaltı bataryalarının şarjı ve uzaktan izlenmesi
Charging and monitoring of submarine batteries
- Tez No: 179723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. FARUK BAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Batarya İzleme, Akü Şarjı, DSP, Güç Elektroniği, Battery Monitoring, Battery Charging, Digital Signal Processor, Power Electronics
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Elektrik Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Denizaltılar nükleer, dizel ve elektrik gücü olarak üç çeşit itici güce sahiptirler. Dizel ve elektrik gücünü birlikte kullanan denizaltılar deniz üstünde dizel jeneratörü kullanırken, sahip oldukları bataryalar ile denizaltında hareket ederler. İşte bu sebeple denizaltıların denizaltında hareketleri esnasında batarya gerilimlerinin sürekli izlenmesi ve takibinin tek merkezden yapılması gerekmektedir.Bu tezde denizaltı bataryalarının şarjı ve uzaktan izlenmesine ilişkin mikrodenetleyicili bir kontrol sistemi gerçekleştirilmiştir.Tezin birinci bölümünde bataryalarla ilgili genel bilgiler verilmiştir. Pil çeşitleri, denizaltılarda kullanılan kurşun-asit bataryaların şarj ve deşarj karakteristikleri gibi kavramlar üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde batarya izleme sistemi hakkında bilgi verilmiş, batarya şarj ve izleme sisteminin küçük ebatlı prototipi olarak yapılan devrede, 12 adet pilin şarj durumunun izlenmesi üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde ise batarya şarj kısmı için, anahtarlamalı güç kaynağı yapılarak çalışması anlatılmış ve bu devreyi yaparken gerekli olan hesaplamalara yer verilmiştir.Dördüncü bölümde uygulama olarak yapılan batarya şarj ve izleme sistemine ait devrenin hem kullanıcı arabirim izleme yazılımı hem de sinyal işleyici için yazılan aygıt yazılımı anlatılmıştır.Beşinci bölümde devrenin şarj, haberleşme, sinyal işleme işlemlerini gerçekleştiren sinyal işleyicinin teknik özellikleri kısa şekilde özetlenmiştir.Son bölümde devrenin uygulanabilirliği ve sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Submarines have three main power sources which are nuclear, diesel and electric. While submarines that have diesel and electric power moving on the sea surface, they consume diesel fuel. On the other hand they consume electric power under the sea. Submarine batteries voltage must be observed continuously during moving under the sea. So“Battery monitoring system”was realized.In the first section of the thesis, brief information was given about types of batteries, charge and discharge characteristics of the lead-acid batteries used in the submarines.In the second section,“battery monitoring? system was defined and its application circuit is given.In the third section a switched mode power supply was realized and given information about circuit, operating principles and calculation of circuit requirements. In the fourth section, software that developed for ”battery monitoring system" was defined in addition firmware software for DSP was included.In the fourth section, software that monitoring battery?s voltage was cleared and firmware of the DSP described.In the fifth section, hardware specification of the Digital Signal Processor which used in the thesis was defined.In the last section, applicability of the circuit and results was considered.