Güneybatı Anadolu'da yayılış gösteren sucul yaprak böceklerinin (Coleoptera: Chrysomelidae) taksonomisi, sistematiği ve ekolojisi
Taxonomy, systematics and ecology of aquatic leaf beetles (Coleoptera: Chrysomelidae) distributed in southwestern Anatolia
  1. Tez No: 179757
  2. Yazar: ALİ NAFİZ EKİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sucul yaprak böcekleri, Donaciinae, Konak bitki, Dağılış, Güneybatı Anadolu, Aquatic leaf beetles, Donaciinae, Host plant, Distribution, Southwestern Anatolia
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Güneybatı Anadolu'da yayılış gösteren sucul yaprak böceklerinin (Coleoptera: Chrysomelidae) taksonomisi, sistematiği ve ekolojisi incelenmiştir. 2005-2008 Mart-Ekim dönemleri arasında gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda beş tanesi Donacia Fabricius, 1775 cinsine, iki tanesi Galerucella Crotch, 1873 cinsine ve bir tanesi de Prasocuris Latreille, 1802 cinsine ait olmak üzere toplam sekiz sucul yaprak böceği türü tespit edilmiştir. Bunlardan Donacia vulgaris Zschach, 1778 Türkiye faunası için yeni kayıt olarak belirlenmiştir.Tespit edilen türlerin morfolojik özellikleri ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış, genel görünümleri ve önemli taksonomik karakterleri fotoğraflanmıştır. Her bir tür için dünya genelindeki ve Türkiye'deki dağılımları, habitat özellikleri ve konak bitkileri verilmiştir. 2006-2007 yıllarında araştırma alanında bulunan Işıklı Gölü'nde iki haftalık periyotlarla yapılan örnekleme sonuçlarına göre, sucul yaprak böceklerinin bolluğu ve dominant türleri tespit edilmiştir. 2006 yılı için Donacia simplex (%30.3), 2007 yılında ise Donacia marginata (%27) dominant türler olarak bulunmuştur. 2006 ve 2007 yılları için sucul yaprak böceklerinin mevsimsel varyasyonları belirlenmiş, her iki yılda da Mayıs ayının sonu ile Haziran ayının başı populasyonların en bol olduğu dönemler olarak saptanmıştır. Toplam birey sayılarının sıcaklık ve nem gibi iklimsel faktörlerle ilişkileri araştırılmış, 2006 yılının sıcaklık değerleriyle birey sayıları arasında ortalama bir korelasyon (k=0.490; p=0.027) bulunmuştur. 2007 yılı sıcaklık değerleri ve her iki yılın nem değerleri ile birey sayıları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Taxonomy, systematics and ecology of aquatic leaf beetles (Coleoptera: Chrysomelidae) distributed in Southwestern Anatolia were investigated. As a result of the field surveys conducted between March-October period of 2005-2008, a total of eight aquatic leaf beetles species of which five belonging to genus Donacia Fabricius, 1775, two belonging to genus Galerucella Crotch, 1873 and one belonging to genus Prasocuris Latreille, 1802 were determined. Of these, Donacia vulgaris Zschach, 1778 is new record for the aquatic leaf beetle fauna of Turkey.The morphological features of the species were defined in detail, the general appearances and important taxonomic characters are photographed. General and local distributions, habitat features and host plants were given for each species. The abundance and dominant species of aquatic leaf beetles were determined according to results of periodical samplings performed biweekly at Işıklı Lake between 2006-2007. Donacia simplex (%30.3), was found dominant in 2006 while Donacia marginata (%27) was dominant in 2007. The seasonal variation of aquatic leaf beetles were presented and it was put forward that populations were more abundant in the period between late May and early June in both 2006 and 2007. The relations between the total number of specimens and climatic factors such as temperature and relative humidity were investigated. Total number of the specimens collected was moderately correlated with the temperature in 2006, however, any meaningful correlations were not found between the number of specimens and temperature in 2007. Also, relative humidity was not correlated with the number of specimens in both 2006 and 2007.