Türkiye'deki prefabrike betonarme sanayi yapılarının performans değerlendirmesinde dolgu duvar etkisinin incelenmesi
Investigation of infill wall effects on performance based evaluation of prefabricated industrial structures in Turkey
  1. Tez No: 179808
  2. Yazar: ALİ EMRE KARAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KASIM ARMAĞAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Prefabrike Betonarme Sanayi Yapıları, Artımsal İtme Analizi, Kapasite Spektrumu Yöntemi, Zaman Tanım Alanında Dinamik Analiz, Kırılganlık Analizi, Prefabricated Industrial Buildings, Pushover Analysis, Capacity Spectrum Method, Time History Analysis, Fragility Analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Türkiye'deki yapı stoku içerisinde prefabrike betonarme sanayi yapıları önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye'de yaşanan depremlerde prefabrike betonarme sanayi yapılarında büyük hasarlar gözlenmiştir. Taşıdıkları ekonomik anlamdan ötürü bu yapıların tasarımında deprem faktörü çok önemli bir yer tutmaktadır.Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin hemen her yerinde benzer şekillerde inşaa edilen prefabrike betonarme sanayi yapılarının deprem davranışının deterministik ve olasılıklı olarak belirlenmesi ve mevcut durumlarının, performanslarının değerlendirilmesidir. Bunun yanı sıra dolgu duvarların deprem davranışına olan etkisinin de incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada, örnek olarak tek ve çift açıklıklı iki prefabrike betonarme sanayi yapısı modeli ele alınmıştır. Ele alınan bu örnek yapılar dolgu duvarsız ve ayrıca farklı şekillerde yerleştirilmiş dolgu duvarlı olarak 12 farklı şekilde modellenmiştir. Bu şekilde prefabrike betonarme sanayi yapılarının performanslarında dolgu duvar etkisi göz önüne alınmıştır.Ele alınan örnek prefabrike betonarme sanayi yapıları için artımsal statik itme analizleri gerçekleştirilmiş, yapıların sismik davranışları ve sismik performansları Kapasite Spektrumu yöntemiyle belirlenmiştir. Deterministik analizlerin ardından olasılıklı sismik analizler kapsamında yapıların olasılıklı davranışlarının belirlenmesi için kırılganlık analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlarla prefabrike betonarme sanayi yapılarının deprem güvenlikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Prefabricated Industrial structures are important in current structure stock of Turkey. In recent earthquakes, existing prefabricated industrial structures had important damages. Due to economical importance of the prefabricated industrial structures, earthquake resistance is very essential in their design. Moreover, since, most of the existing prefabricated industrial structures are under earthquake risk, Turkey is under higher economic risk.The aim of the present study is to determinate and evaluate the structural earthquake behavior of existing prefabricated industrial structures which are generally constructed similarly with deterministic and probabilistic performance evaluation methods.In the research work, single and double spaced prefabricated industrial structures were modeled. Models were considered as without infilled walls as frame and with infill walls and with partially infilled walls as 12 models. Models were evaluated according to infill wall effect. The difference between models with and without infill walls was investigated.For representative structures, pushover analyses were conducted to understand the seismic behavior of existing buildings. Performance analyses were realized with Capacity Spectrum method. Performance points for selected earthquakes were determined. Time history analyses were realized with ten different earthquake data from all over the world to understand the earthquake demand fort he existing structures. After deterministic analyses, probabilistic assessment was performed with probabilistic fragility analysis. Obtained results were used for evaluation of existing prefabricated industrial buildings.