Çeşitli gıda katkı maddelerinin Allium cepa L.'de mitoz bölünme, kromozomlar ve DNA miktarı üzerine etkileri
Effects of different food additives on mitosis, chromosomes and DNA content in Allium cepa L.
  1. Tez No: 179896
  2. Yazar: YELİZ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİFA TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: gıda koruyucular, mitoz, kromozomlar, DNA miktarı, Alliumcepa L
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalısmada, gıda koruyucu maddeler olan sodyum metabisülfit,potasyum metabisülfit, sodyum propionat, potasyum propionat ve kalsiyumpropionatın Allium cepa L.'da mitotik safha oranları, mitotik indeks, kromozomlarve 2C çekirdek DNA miktarı üzerine olan etkileri arastırılmıstır. A. cepa'nınkökleri, bu bes maddenin 20 ppm-100 ppm lik dozları arasında değisenkonsantrasyonlarda 10 ve 20 saat süre ile muamele edilmistir. Bu kimyasallarınbütün dozları A. cepa'nın kök uçlarında hücre bölünmesi üzerinde inhibitor etkisigöstermis ve mitotik indeks üzerinde bir azalmaya neden olmustur. Ayrıca bütünuygulamalar, kontrol grubu ile karsılastırdığında mitotik safha oranlarınıdeğistirmislerdir. Bu bilesikler test materyalinde kromozom anormallikleriniartırmıslardır. Bu anormallikler çok C-mitoz (tüm maddeler), anafaz köprüsü(sodyum metabisülfit, sodyum propionat, potasyum propionat ve kalsiyumpropionat), kromozom yapıskanlıkları (sodyum metabisülfit, potasyummetabisülfit, potasyum propionat ve kalsiyum propionat), mikronukleus (sodyumpropionat ve kalsiyum propionat), kalgın kromozom (sodyum propionat vekalsiyum propionat), binukleus (sodyum metabisülfit, potasyum propionat vekalsiyum propionat), kromozom kırıkları (sodyum propionat) ve düzensizdağılmalardır (potasyum metabisülfit ve potasyum propionat).Çekirdek DNA miktarı Kontrol grupları ile karsılastırıldığında azalmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different treatments with food preservatives,sodium metabisulphite, potassium metabisulphite, sodium propionate, potassiumpropionate and calcium propionate, on the mitotic phase rates, mitotic index,chromosomes and DNA content of A. cepa were investigated. Roots of A. cepawere treated with a series of concentrations of these five chemicals, ranging from20 to 100 ppm for 10 and 20 h. All concentrations of these chemicals showed aninhibitory effect on cell division in root tips of A. cepa and caused a decrease inmitotic index values. Additionally, all treatments changed the frequency of mitoticphases when compared with the control groups. These compounds increasedchromosome abnormalities in test material. Among these abnormalities were cmitosis(all chemicals), anaphase bridges (sodium metabisülphite, sodiumpropionate, potassium propionate ve calsium propionate), stickiness (sodiummetabisülphite, potassium metabisülphite, potassium propionate and calsiumpropionate), micronuclei (sodium propionate and calsium propionate), laggards(sodium propionate and calsium propionate), binucleated cells (sodiummetabisülphite, potassium propionate ve calsium propionate), laggards (sodiumpropionate and calsium propionate), and chromosome breaks (sodium propionate)and unequal distribution (potassium metabisülphite and potassium propionate).The nuclear DNA contents decreased when compared with control groups.