Poliüretan / kendinden-dopingli, dopingli ve dopingi alınmış formdaki polianilinlerin blendlerinin hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of blends of polyurethane/ selfdoped, doped and undoped forms polyanilines
- Tez No: 179912
- Danışmanlar: PROF. DR. NUREDDİN ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Mühendislik Bilimleri, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Engineering Sciences, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Polianilin, Poliüretan, Blend, Polimer alaşımları, Isı iletkenliği, SEM, TGA, DSC, FTIR
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sunulan çalışmada polianilin'in (PANI); kendinden dopingli (KD), dopingli (D), dopingi alınmış (DA) formları ile poliüretan (PU) polimerlerinden KD?PANI/PU, D?PANI /PU ve DA ? PANI/PU blend (Polimer Alaşımları) polimerleri hazırlanmıştır.Sentezlenen PU, KD?PANI/PU, D?PANI/PU ve DA?PANI/PU blend polimerlerin(polimer alaşımlarının) yapılarını aydınlatmak ve özelliklerini araştırmak için Fourier Transformu Kırmızı Ötesi Spektroskopisi (FTIR) ile spektrumları alınmıştır. Mikrofilmlerin yüzey yapıları SEM ile incelenmiş olup, Diferansiyel tarama kalorimetresi (DSC) ile camsı geçiş sıcaklıkları (Tg), kristal erime sıcaklık (Te) değerleri araştırılmış ve karşılaştırılmıştır. Termogravimetrik analiz (TGA) ile PU, KD?PANI/PU, D?PANI/PU ve DA?PANI/PU polimer alaşımlarının bozunma sıcaklıkları bulunmuştur. Elde edilen PU, KD?PANI/PU, D?PANI/PU ve DA?PANI/PU polimer alaşımlarının ısı iletim katsayıları bulunmuş ve ısı iletimi PU> PANI> D-PANI/PU> KD- PANI/PU> DA-PANI/PU şeklinde sıralandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, self doped PANI/PU, doped PANI/PU and undoped PANI/PU blend polymers are prepared from self doped, doped and undoped polyaniline(PANI) forms and polyurethane (PU) polymers.The prepared PU, selfdoped PANI/PU, doped PANI/PU, and undoped PANI/PU polymers have been analyzed with Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and The scanning electron microscope (SEM) to get information about the polymers? structure and properties. As a result of the examining the Differantial Scanning Colarymetry (DSC), Glass transition temperature (Tg) and metting temperature (Te) values has been found out and compared. PU, selfdoped PANI/PU, doped PANI/PU, and undoped PANI/PU polymers? decomposition temperature have been found out with TGA. Also the heat transmission coefficients of the polymers have ben found. The polymers? grading according to heat transmission is shown below;PU > PANI > Doped PANI/PU > Self Doped PANI/PU > Undoped PANI/PUKey Words : Polyaniline; Polyurethane; Blend; Self doped PANI; Doped PANI; Undoped PANI; SEM; TGA; DSC; FTIR.