Pamuklu dokuma kumaşların merserizasyon çalışma şartlarının belirlenmesi
Determinetion of working mercerization conditions of cotton fabric
- Tez No: 180019
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REMZİ GEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mercerization, Bleaching, Cotton Fabric
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada üç ayrı örgü yapısına sahip pamuklu dokuma kumaşlar, işletmekoşullarında, zincirli merserize makinesinde, 600 C sıcaklıkta, üç farklı süre ve üçfarklı proses uygulanarak merserize işlemleri yapılmıştır. Denemelerin boyutstabilitesi, mukavemet, beyazlık, kapilarite ve renk verimi özellikleri incelenmiştir.Farklı süre ve proseslerden geçirilen kumaşların boyut stabilitesi ve mukavemetsonuçları ham kumaşa göre ve beyazlık, kapilarite ve renk verimleride kasarlıkumaşa göre değerlendirilmiştir.Sonuçların istatistiksel olarak değerlendirilmesinde SPSS 12.0 for Windowspaket programı kullanılmıştır.Anahtar Kelime: Merserizasyon, Ön Terbiye, Pamuklu dokuma kumaş
Özet (Çeviri)
In this study, cotton woven fabrics with three different structures, aremercerized, at chain mercerizing machine, at 60 C°, at three different durations andat three different processes. The characteristics about extent stability, strength,whiteness, capillarity and colour yield of samples are studied.Test results about extent stability, and strength are commanted according toraw fabric and the test results about whiteness, capillarity and colour yield arecommanted according to bleached fabric.SPSS 12,0 for Windows is used in statistical appreciation of the test results.