Farklı damlatıcı debilerinin ıslanma geometrisine etkisi
Effect of different emitter discharge rates upon wetted geometry
- Tez No: 180020
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CAFER GENÇOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Damla sulama, ıslak çap, doygun çap, damlatıcı aralığı belirlemeyöntemleri, Drip, wetted diameter, ponded diameter, calculation methods of emitterspacing
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yürütülen farklı damlatıcıdebilerinin topraktaki nem dağılımına etkileri araştırılmıştır. Buna ek olarakgözlenen ıslatma çapı ile çeşitli modellerle bunların ıslatma çapları karşılaştırılmıştır.Tesadüf parselleri deneme deseninde faktöriyel olarak planlanan araştırmadakumlu-tınlı toprak üzerinde toplam 25 lt su 2, 4, 6 ve 8 lt/h'lik debilerleuygulanmıştır.Toprak nemi gözlemleri topraktaki nem dağılımının 0-15 cm toprakderinliğinde yeknesak olduğunu; damlatıcıdan uzaklaştıkça ve toprak derinliğiartıkça nem miktarının azaldığını göstermiştir. Damlatıcı altındaki doygun çapın birsaatten sonra sabit kaldığı ve dış çeperde oluşan ıslak bölgenin çapı da doygun alançapına benzer bir eğilimle önce hızlı bir şekilde arttığı daha sonra sabit bir hızlailerlediği gözlemlenmiştir. Zaman-doygun ve zaman-ıslatma çapları arasında üstselilişkiler bulunmuştur. Islatma çapları Papazafiriou, Zur, Quinna ve Abu Awwad,Goldberg, Howell ve Wooding Yöntemlerini kullanarak belirlenmiştir. Buyöntemlerde bulunan ıslatma çapları ile ölçülen ıslatma çapları karşılaştırılmıştır.Quinna ve Abu Awwad, Goldberg ve Howell Yöntemlerinden elde edilenıslatma çapları, ölçülen ıslatma çaplarına daha yakın olduğu belirlenmiştir. Bunedenle orta bünyeli topraklar için sulama sistemlerinin projelenmesinde anılanyöntemler önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of different emitter discharge rates upon soil moisturedistribution were investigated at Kahramanmaras Agricultural Research Institute.Furthermore, measured wetted diameters were compared to calculated diametersusing different models.The treatment design was randomized complete block design with 3 replicates.A total of 25-lt water was applied to clay-loam soil with emitter discharge rates of 2,4, 6 and 8 lt/h.Soil moisture observations demonstrated that soil moisture content wasuniform until a 15-cm dept, and the moisture content decreased as the distance froman emitter and the dept of soil increased. This study showed the saturated diameterunder a point source was steady after 1 hour, and the wetted diameter increased fastduring the first 1 hour then become steady similar to the trend showed by thesaturated diameter. Power relationships were found between time and pondeddiameter and time and wetted diameter. Wetted diameters were calculated using bythe methods of Papazafiriou, Zur, Quinna and Abu Awwad, Goldberg, Howell andWooding. Wetted diameters calculated by the methods mention above werecompared with measured wetted diameters.Results showed that the wetted diameters calculated Abu Awwad, Goldberg,Howell and Wooding were closer to the measured wetted diameters. These methods,therefore, may be suggested for projecting drip irrigation systems.