Tekstil sektörünün bugünkü durumu ve geleceğe yönelik çözüm önerileri: Kahramanmaraş tekstil işletmelerinde bir uygulama
Present situation of the textile sector and proposal solutions for the future : Practice at the textile companies located at Kahramanmaraş
- Tez No: 180018
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REMZİ GEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Planlama, Örgütleme, Yöneltme, Koordinasyon, Denetim, Tekstil Sektörü, Management, Planning, Organization, Orientation, Coordination, Inspection, Textile Sector
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada tekstil sektörünün yönetimsel bakımdan bugünkü durumununbelirlenmesi ve geleceğe yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmayapılmıştır.Tez çalışmasının ?Yönetim? konusunda yapılmak istenmesinin en önemlinedeni, günümüz koşullarında yönetim fonksiyonlarının, işletmenin tümfonksiyonlarını önemli derecede etkilemesi ve işletmenin başarısının önemli ölçüdeyönetimin başarısına bağlı olmasıdır.Bu araştırma kapsamında Kahramanmaraş tekstil sektöründe faaliyettebulunan işletmelerin yönetim açısından ne durumda olduğu, gelecekte nasıl olmasıgerektiği ve yöneticilerin yönetime bakış açıları belirlenmeye çalışılmıştır.Kahramanmaraş'ta tekstil sektörünün çeşitli alanlarında faaliyet gösterenfirmalardan 26 tanesine anket gönderilmiş olup bu firmalardan 105 anket eldeedilmiş ve analizler bu veriler doğrultusunda yapılmıştır. Verilerindeğerlendirilmesinde frekans analizi kullanılmıştır.Sonuç olarak, tekstil işletmelerinin beş yönetim fonksiyonu olan; planlama,örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimin iyi bir biçimde uygulanmasıbakımından belirli bir düzeyde oldukları ortaya çıkmıştır. Bununla beraber bazıyönlerden eksik taraflarının da bulunduğunu ancak gelecekte bunlarında giderilmesigerektiği yapılan araştırma sonucunda belirlenmiştir.şletmelerde, planların planlama uzmanı tarafından yapılması, planlamayapılırken bilimsel ilkelerden de yararlanılması ve planların uygulanmasında astlarıntam katılımlarının sağlanması yararlı olacaktır. Ayrıca yöneticilerin yetersiz kaldığıdurumlarda uzman desteğine daha fazla başvurmaları, daha katılımcı bir yönetimtarzının benimsenmesi ve eğitim harcamalarına daha fazla pay ayrılması sektöründaha iyi bir geleceğe sahip olması için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
At this thesis, we analysis the management situation of the textile sector atpresent and develope the solutions of the future.We want to analysis the ?Management?, because the management effects all thefunctions of the company and also effects the achievement of the company.At this thesis, we want to clarify the management situation of the textilecompanies at Kahramanmaras at present, how should it be at future and the lookingedge of the administrators to the management.We sent questionnaires to the 26 companies dealing in textile sectore in differentcategories and received 105 questionnaire. The analysis made by these questionnaires.?Frequency Analysis? used to evaluate these datum.The brief solution is; the 26 companies mostly applied the 5 managementfunction which are; Planning, Organization, Orientation, Coordination andInspection. They already have some deficiencies but they are ready to satisfy thesedeficiencies in the near future.The plans should make by specialist, scientific methods should use while makinga plan, while plans putting into practice all the subordinate persons should join willgives benefit to the companies. If the managers are not enough satisfied, they shouldget the help of specialists, all the subordinate persons should attend to the meetingsand there should be enough budget for education expenses, offered by us to have thegood future of the textile sector.