Rezonans ve vektör mezonların tek ve çift polarizasyon gözlenebilirliklerinin etkin Lagranjiyen yaklaşımı ile incelenmesi
Investigation of single and double polarization observables for associative photoproduction of vector mesons and baryon resonances using effective Lagrangian approach
  1. Tez No: 180039
  2. Yazar: CEMİLE İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL BABACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: N*(1440), N*(1710), Vektör mezon foton üretimi, Diferansiyel tesir kesiti, Çift spin polarizasyon gözlenirliği, Omega mezon, Sigma mezon, Ro mezon, N*(1440), N*(1710), Vector Meson Photoproduction, Differential Cross Section, Double Spin Polarization Observable, Omega mesons, Sigma mesons, Rho mesons
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, eşik enerjisi yakınında nükleonlar üzerinden vektör mezonların ( ρ veω) ve baryon rezonansların (N*(1440) ve N*(1710)) ortak foton üretimi için basit bir modelEγ = 2.5GeV eşik enerjisinde γ + N → ρ + N * (1440 ) veönerdik. Bu modelden yola çıkarak;γ + N → ω + N * (1440) , Eγ = 3.25GeV γ + N → ρ + N * (1710)eşik enerjisinde veγ + N → ω + N * (1710) dσ dt ve t- kanalında çiftreaksiyonları için diferansiyel tesir kesitinispin polarizasyon gözlenirliklerini küçük momentum transferlerine bağlı olarak ön kestirimdeπ σ ηbulunduk. Hesaplamalar t- kanalı ve değiş-tokuşları (N*(1710) için dahil), hafif yüksüzω (782)), düşük momentum transferleri (-t) ve eşik enerjisi civarı ilevektör mezonlar( ρ (770) vesınırlıdır.
Özet (Çeviri)
mesons ( ρ and ω ) and baryon resonances (N*(1440) and N*(1710)) on nucleons neardσ dt and doublethreshold energy. We predicted via this model, differential cross sectionspin polarization observables with respect to momentum transfers for the reactionsγ + N → ω + N * (1440)γ + N → ρ + N * (1440) = 2.5GeV ,at Eγandγ + N → ρ + N * (1710) γ + N → ω + N * (1710) = 3.25GeV . The calculationsat Eγandπ σ ηare limited by and exchanges in the t-channel (including for N*(1710)), the neutralω (782)),vector mesons with the lower energies ( ρ (770) and low momentum transfers andnear threshold energy.