Bluetooth üzerinden güvenli veri iletimi
Secure data transmission over bluetooth
  1. Tez No: 180160
  2. Yazar: MEHMET ALİ ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL KIYMIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bluetooth, Bluetooth Güvenliği, Kriptografi, Şifreleme, GizliAnahtar
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bluetooth, kısa mesafede kablosuz iletişim ortamı sunan ve 2,4 Ghz endüstriyel-bilimsel-tıbbi (ISM) radyo frekans bandını kullanan bir teknolojidir. Bluetoothteknolojisi düşük güç tüketimli, ucuz ve tüm cihazlara entegre edilmeye imkan verenbir teknikle kablosuz veri ve ses iletişimi sağlamaktadır.Bluetooth iletişim ortamının kablosuz olması ve ortamın tüm kullanıcılara açıkolması sistemde güvenlik açıkları meydana getirmektedir. Bu nedenden ötürükablosuz ağ ortamı olan bluetooth'a özgü güvenlik protokol ve yöntemlerigeliştirilmektedir.Bu çalışmada bluetooh teknolojisi sisteminin yapısı açıklanmış, kullandığıgüvenlik yöntemlerinini incelenmesi, sistemin güvenlik açıkları tesbit edilmeyeçalışılmıştır. Sistemi daha güvenli hale getirmek için güvenlik mekanizmalarının nasılgeliştirilmesi gereği üzerinde durulmuş ve yeni yöntem uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bluetooth is a technology that provides wireless communication in short distanceand uses 2.4 GHz Industrial-Scientific-Medical (ISM) radio-frequency band. Bluetoothtechnology supplies wireless data and voice communication with the technique enablingto integrated to all equipments and having low power consumption and beingcheap.That the enviorenment of bluetooth communication is wireless and open for allusers causes lack in security. Because of these reasons, security protocols and methodsthat are peculiar to wireless network bluetooth area have been developed.In this thesis, the structure of bluetooth technology system was explained, thesecurity methods that bluetooth technology uses were investigated and security lacks ofthe system were tried to be found out. To make the system more secure, Weconcentrated how the security mechanisms can be improved and new methods wereapplied.Keywords : Bluetooth, Bluetooth Security, Cryptography, Encryption ,Symmetric Key