Kahramanmaraş'ta buğday tarımında sık rastlanılan üç yabancı otun buğdayın besin maddesi alımına etkisi
Nutrient competition between wheat and the three most commonly found weed species in wheat fields of Kahramanmaraş city
- Tez No: 180161
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN DİKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, yabancı ot, rekabet, besin maddeleri, wheat, weed, competition, nutrients
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma Kahramanmaraş'taki buğday tarlalarında ağırlıklı olarak bulunanüç önemli yabancı otun buğday ile arasındaki besin maddesi rekabetini belirlemekamacı ile yapılmıştır. Bu yabancı otlar kısır yabani yulaf (Avena sterilis L.), delice(Lolium temulentum L.) ve yabani hardaldır (Sinapis arvensis L.). Sonuçlar buğdaybitkisi yaprakları ile karşılaştırıldığında kısır yabani yulafın önemli derecede yüksekkonsantrasyonlarda Ca ve Na, daha düşük konsantrasyonlarda P ve Fe kaldırdığınıgöstermiştir. Yabani hardal yaprakları buğday bitkileri ile karşılaştırıldığında ise buyabancı otun Ca, Mg, Na, Fe ve Zn bakımından daha iyi bir rekabetçi olduğu ortayaçıkmıştır. Mangan buğdayın yabani hardal ile kıyaslandığında daha başarılı birşekilde alabildiği tek besin elementidir. Delice yaprakları beraberindeki buğdaybitkisi ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde yüksek düzeylerde Ca, Na, Fekaldırmıştır. Bu çalışmada yabancı ot ve buğday bitkilerinin gövdelerinin besinmaddesi içerikleri de karşılaştırılmış ve buğday bitkileri ile karşılaştırıldığında kısıryabani yulaf gövdelerinin daha yüksek konsantrasyonlarda K, Na ve Mn içerdiğibulunmuştur. Buğday gövdeleri Cu alımında kısır yabani yulafdan daha etkilidir.Yabani hardal gövdeleri yüksek konsantrasyonlarda Ca, Mg, ve Na alırken, buğdayında yüksek düzeylerde Cu ve Mn içerdiği gözlenmiştir. Her iki bitki de birbirine yakınmiktarlarda K, Fe ve Zn kaldırmıştır. Buğday ile karşılaştırıldığında delicegövdelerinde daha yüksek konsantrasyonlarda K, Mg, Na, Mn ve Cu ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine nutrient competition between wheatand three most commonly found weed species in wheat fields of KahramanmaraşCity, Turkey. The weeds studies were animated oat (Avena sterilis L.), darnelryegrass (Lolium temulentum L.), and wild mustard (Sinapis arvensis L.). Theresults showed that animated oat plant leaves removed significantly higherconcentrations of Ca and Na and lower concentrations of P and Fe compared withwheat plant leaves. Wild mustard plant leaves was better competitor for Ca, Mg,Na, Fe, and Zn compared to wheat plants. Manganese was the only nutrient forwhich wheat was more successful for the uptake. Darnel ryegrass plant leavesremoved significantly higher levels of Ca, Na, and Fe compared with theaccompanying wheat plants. Shoot nutrient contents of weeds and wheat were alsocompared in this study. Animated oat shoots had significantly higher concentrationsof K, Na and Mn compared to wheat plants. Wheat shoots were more efficient forthe uptake of Cu than animated oat. Wild mustard shoots took higherconcentrations of Ca, Mg, and Na, while wheat had higher levels of Cu and Mn.Both plants removed similar amounts of K, Fe, and Zn. Darnel ryegrassaccumulated higher concentrations of K, Mg, Na, Mn, and Cu in shoot incomparison with wheat.