K tabakasından L tabakasına boşluk geçiş ihtimallerinin ölçülmesi
From K shell to L shell vacancy transfer probability measurement
- Tez No: 180159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: X-ışını, K ve L tabakası, floresans verim, Auger Olayı, boşluk geçişihtimali, Işımasız geçiş ihtimali, X-Ray, K and L shells, Fluorescence Yield, Auger Effect, Radiative TransferProbability, Vacancy Transfer Probability
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, floresans veriminin deneysel değerleri kullanılarak K, Ca, Ti, V, Cr, Mn,Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Sr, Mo, Ag, Cd, Ba, La ve Ce element ve bileşikleri içinAuger veriminin ve K tabakasından L tabakasına toplam boşluk geçiş ihtimallerideneysel olarak hesaplandı.Numuneler Am-241 radyoizotop halka kaynağından yayımlanan 59.5 keV enerjili γ-ışınları ile uyarılmıştır ve numunelerden yayımlanan K ve L X-ışınları rezolüsyonu 5.9keV'de 155 eV olan Si(Li) dedektörü ile sayıldı.Elde edilen değerler diğer araştırmacıların teorik ve deneysel değerleri ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study the experimental K shell Auger yield values for the elements K, Ca, Ti, V,Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Cr, Mo, Ag, Cd, Ba, La and Ce and their compoundsare calculated via the measured fluorescence yield values of these taken from literatureand the experimental values for total vacancy transfer probabilities are calculated.These experimental values were obtained from samples excited by 59.5 keV γ-rays,which were emitted from a Am-241 radioisotope source. Also K and L x-rays emittedfrom samples were calculated by means of Si(Li) detector with a resolution of 155 eV at5.9 keV.At last the results obtained in this study are compared with the results of other studies.