Küçükçekmece - Halkalı yerleşim bölgesinin yerel zemin koşullarına göre depremselliğinin incelenmesi
Earthquake risk evaluation of provice of Küçükçekmece - Halkalı according to local soil conditions
  1. Tez No: 180432
  2. Yazar: HAKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: stanbul-Halkalı, Mikrobölgeleme, EERA, NERA, Co rafi BilgiSistemi(GIS).xi, Istanbul-Halkalı, Microzonation, EERA, NERA, Geographical InformationSystem (GIS).xii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Deprem hareketi sırasında yapıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri yerel zeminko ullarıdır. Bu nedenle, sismik riski yüksek bölgelerde yerel zemin ko ullarındaki de i iminbelirlenmesi gereklidir. Son yıllarda elde edilen aletsel kayıtlar, deprem özelliklerinin birnoktadan bir noktaya çok farklı olabilece ini göstermi tir. Dolayısıyla her yapı için noktasalolarak yapılara gelecek deprem kuvvetlerini belirlerken yerel zemin ko ullarının etkisiniara tırmak özellikle önemlidir. Bu de i imin belirlenmesinde en uygun yöntemlerden birimikrobölgelemedir. Mikrobölgeleme, bir bölgede olabilecek deprem özellikleri göz önünealınarak yerel zemin ko ullarının nasıl bir davranı ve yapıları etkileyecek depremkuvvetlerinin inceleme bölgesi içinde nasıl de i im gösterece inin belirlenmesi olaraktanımlanabilir.Bu çalı mada, Küçükçekmece-Halkalı yerle im bölgesinin MERM(2003)'e göremikrobölgelemesi yapılmı tır. Bu amaçla, inceleme alanı 250 m × 250 m' lik karelerebölünmü ve her bir kare için idealize edilmi zemin profilleri hazırlanmı tır. Türkiye DepremYönetmeli i(1998) ve NEHRP(2001)' e göre yerel zemin sınıfları belirlenerek, tek boyutludinamik davranı analizleri, EERA(2000) ve NERA(2001) isimli iki farklı bilgisayarprogramı kullanılarak yapılmı tır. Elde edilen sonuçlar Co rafi Bilgi Sistemi (GIS) ortamınaaktarılarak inceleme alanının yer sarsıntısına göre bölgelemesi yapılmı tır.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors affecting the engineering structures during earthquake islocal soil conditions. Because of this reason, site investigation and determination of variationof local site conditions within a region of high seismicity presents importance. Instrumentalrecords obtained in recent years have indicated that earthquake charectiristic could performedtoo much difference form a point to another point. Consequently, evaluation of effects oflocal soil conditions to the engineer structures during earhtquake is especially important. Oneof the most appropriate methods is determination of this variation. Microzonation couldnamed as determination of soil layers expose how a behavior and earthquake hazard affectingengineering structures expose how a variation within investigation region taking intoconsideration earthquake characteristic could happen in a region.In this study, microzonation of Küçükçekmece - Halkalı region has been performed accordingto Microzonation Manual (MERM, 2003). The research area was divided into 250 m × 250 mgrids and representative soil profiles were constituted in the middle of each grids. Local soilclassifictions were defined acorrding to both Turkish Earthquake Code(1998) andNEHRP(2001). Site response analyses were performed using two different programs, calledEERA(2000) and NERA(2001). Zonation, according to Ground Shaking were performed andresults have been evaluated in GIS environment.