Konveks olmayan ayırma teoremleri ve uygulamaları
Nonconvex separation theorems and application
  1. Tez No: 180433
  2. Yazar: NAZİK SERKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABBAS AZİMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: convex sets, nonconvex sets, hyperplane separation of sets, efficient point, weakly efficient pointvii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETBu çalışmada, öklid uzayda, konveks olması zorunlu olmayan iki kümenin ayrılması içinyapılar sunulmuştur. Bu yapılar, hiperdüzlemlerle ayrılamayan kümelere çeşitli yaklaşımlaroluşturarak ayrılmasına dayanmaktadır. Bunun için negatif olmayan koniler seçilerek iyitanımlanmış fonksiyon üzerine inşaa edilmiştir.lk olarak, konveks kümeler ele alınmıştır. Hiperdüzlemler ile iki konveks kümeninayrılması ve sınır noktalarında hiperdüzlemler ile desteklenmesi sunulmuştur. Sonra, konveksolması zorunlu olmayan kümelerin koniler yardımıyla iyi tanımlanmış fonksiyon ileayrılması sağlanmıştır. En son olarak, konveks olmayan vektör optimizasyonda skalarizasyonsonuçları kullanılarak bir uygulama sunulmuştur.Anahtar kelime: Konveks kümeler, konveks olmayan kümeler, ayırma teoremleri, efektifnoktalar, zayıf efektif noktalarvi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, structures for separation of two sets which are not to be necassary convex ineuclidean space are presented. These structures depend on combining different approaches forthe sets which cannot be separated by hyperplanes. Because of that, nonnegative cones areselected and built on well defined function.First of all, convex sets are taken into consideration and hyperplanes separation of two convexsets and hyperplanes presented by supporting with hyperplanes at boundary point. Then,separation of not necassarily convex sets that are provided by well defined function. Finally,an application by using the scalarization result in nonconvex vector optimization is presented.