Çelik yapılarda performansa dayalı tasarım
Performance-based design of steel structures
  1. Tez No: 180444
  2. Yazar: İBRAHİM DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Performansa dayalı sismik tasarım, çelik çerçeve performans analizi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÇEL K YAPILARDA PERFORMANSA DAYALI TASARIMbrahim DEM Rn aat Mühendisli i, Yüksek Lisans TeziSon yıllarda birçok ülkede ya anılan büyük depremlerin sonucunda, in aat sektöründedayanım ve ekonomi arasında en uygun çözüme duyulan ihtiyaç daha önemli hale gelmi tir.Yapılan inceleme ve ara tırmalar sonucunda mevcut deprem yönetmeliklerinin bu ihtiyacıkar ılamada yetersiz kaldıkları görülmü tür. Bu amaçla, deprem mühendisli inde farklı analizve tasarım yöntemleri üzerinde durulmaktadır.Bu çalı mada, çelik yapılarda performansa dayalı tasarım yöntemleri ve bu yöntemler içindeönemli bir yere sahip olan kapasite spektrum metodu üzerinde durulmu tur. Ayrıcaperformansa dayalı tasarımın özünü olu turan plastik hesap teorisinin temel kavramları vemodal spektral analize de inilmi tir. Performans de erlendirmesine örnek olarak dokuz katlırijit bir çelik çerçeve ele alınmı tır. Bu çerçevenin performansı, genel (göreli kat ötelemeleri)ve yerel (plastik mafsal dönmeleri) tepki parametreleri kullanılarak de erlendirilmi tir. Analizyöntemi olarak ise kapasite spektrum metodu kullanılmı tır. Kapasite spektrum metodukullanılarak bulunan plastik mafsal yerleri ile zaman tanım alanında do rusal olmayan analizsonucunda belirlenen plastik mafsal yerleri kar ıla tırılarak kapasite spektrum metodununperformans de erlendirmesindeki ba arısı belirlenmi tir. Zaman tanım alanında do rusalolmayan analiz için 1999 zmit depremine ait IZM_EW ivme kaydı kullanılmı tır.
Özet (Çeviri)
PERFORMANCE-BASED DESIGN of STEEL STRUCTURESbrahim DEM RCivil Engineering, M.S. ThesisAfter major earthquakes occured in several countries in recent years, the need for the mostoptimum solution between economy and strength have become more important. As a result ofinvestigations and researches, current building codes have lack for achieving that solution.Thus, different analyse and design methods have been discussing in earthquake engineering.In this study, it is aimed to review performance evaluation methods of steel frames especiallycapacity spectrum method which are the most popular subject of the earthquake engineering.Furtermore, plastic theory and response spectrum analyse method were mentioned. Ninestorey moment resisting steel frame?s performance were evaulated by using drift ratios andplastic rotation capacities. Capacity spectrum method were used to find the targetperformance of the frame. In addition to nonlinear static solution, nonlinear time-historyanalyse were used to find real locations of plastic hinges at the target performance point. Sothe success of capacity spectrum method were found by comparing two analyse results.IZM_EW acceleration record (7.4 magnitude Izmit Earthquke, 1999) were used for time -history analyse.