Dış duvar kaplama ürünlerinin seçiminde ürün bilgilerinin düzenlenmesi
The regulation of the information for external wall coating products
- Tez No: 180455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BALANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dış duvar, kaplama ürünleri, sınıflandırma, ürün seçimi, ürün bilgileri, ürün tabloları, External wall, coating products, classification, product selection, productinformation, product tables
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Son yıllarda yapı üretimi ve sosyal yapıda izlenen değişimler ve bunun sonucunda gelişmegösteren yapı ürünleri alanındaki yeni buluşlar, teknolojiler, teknikler ve istemlerle pek çokyeni ürün geliştirilmiştir.Bunun sonucu olarak, ürün değerlendirilmesi ve seçimi konularındahızlı ve doğruya yakın bir kararın verilebilmesi için mimara yardımcı olacak, belirli yapıyaoturtulmuş bir yolun izlenmesi ve yeni bir takım araçların geliştirilmesi zorunlu halegelmiştir.Ürün seçimi ve kullanımı konusunda yapı üretim sürecinin farklı evrelerinde karar vericidurumundaki mimar, ürüne ilişkin yeterli düzeyde bilgiye istediği anda ulaşamamaktadır.Bu çalışmada ürün seçim yönteminin, ürün bilgilerine dayanarak seçeneklerin düzenlenmesive seçeneklerin bilgi tablolarının oluşturulması adımları ayrıntılı olarak incelenmiştir.Çalışmada ilk olarak dış duvar ve dış duvar kaplamaları tanımlanmıştır. Dış duvar kaplamaürünlerinin değişik şekillerde sınıflandırılmaları yapıldıktan sonra dış duvara etki edençevresel etmenler, dış duvarın işlev ve nitelikleri anlatılmıştır. Beklenen niteliklerdoğrultusunda ürün seçenekleri düzenlendikten sonra, ürün seçimini kolaylaştıracak, aynızamanda nitelikli ve amaca yönelik bilgi edinmeyi sağlayacak mimara yardımcı olmasıdüşünülen ürün bilgi tabloları hazırlanmıştır.Birçok ürünün bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıkan yapıda, yüzey olarak en fazla alanıkaplayan ve doğrudan çevresel etmenler altında kalan yapı öğesi dış duvarlardır. Duvar çoğuzaman yapıya estetik bir anlam katmak ya da doğal ve yapay çevresel etmenlerin zararlıetkilerine karşı korunmak amacıyla dış duvar kaplama ürünleriyle kaplanır. Dış duvarkaplama ürünleri, yapının kullanım amaçlarına uygun olarak gereçlerine göre taş, seramik,metal, ahşap, cam, beton, sıva ve boya ya da plastik kökenli ve uygulamaları da değişikbiçimlerde olabilmektedir. Kaplama ürünlerinde önemli olan, estetik amacın yanında kaliteli,bakım ve onarım masrafları düşük, kolay uygulanabilirlik, atmosfer etkilerinden en azetkilenme, ısı, ses ve su yalıtımı sağlayabilme gibi özellikleri taşımalarıdır. Kullanıcıgereksinmelerini karşılamak, ürün seçiminde doğru ürün kararı verebilmek ve bununsonucunda yapısal konfor standartlarına sahip, sağlıklı yapıların oluşumunu sağlamak için buözelliklerin bilinmesi ve ürün bilgilerine ulaşılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
In last years, various new products are developed by changes in building production and socialstructure and also by new innovations, technologies, techniques and demands in developedbuilding products area. As a result of this, following a determined way and improving some newtools which will help to the architecture to give a quick and right decision for product evaluationand selection becomes an absolute necessity.The architecture who is the decision maker in product selection and using issues for differentphases of building production, can not reach to the sufficient data related with the productwhenever he/she wants.In this study, the steps of the product selection management, which are arrangement of thealternatives according to the product information and constituting the information tables of thealternatives are examined.Firstly external walls and external wall coatings are defined. After the classification of externalwall coatings according to the different aspects, environmental factors that affect the externalwalls and functions and qualifications of external walls are explained. After arranging theproduct alternative based on the expected quality, product information tables which facilitateproduct selection and help to the architecture who provide the object oriented information arepreparedIn a building that is constituted by collecting various products, the external walls cover thewidest area and are affected by the environmental factors. Generally, wall is covered by externalwall coating to add aesthetics to the building or to resist harmful affects of natural and syntheticenvironmental factors. External wall coating products can be stone, ceramic, metal, wood, glass,concrete, plaster or paint sourced according to the usage aim and also the applications of thesecan be in various kinds. The important thing in coating products is not only the aesthetics butalso the low maintenance and repair expenses, easy usage, protection to atmospheric affects andinsulation for heat, noise and water specifications. These specifications should be known andproduct information should be reachable to meet the user requirements, to give right decisionsfor product selection and as a result of these to provide the healthy buildings that have comfortspecifications.