Enformasyon teknolojilerinin inşaat firmalarında kullanımı ve sektörel analiz
The Use of information technologies in construction firms and sectoral analyse
  1. Tez No: 180456
  2. Yazar: ONUR KARZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enformasyon Teknolojileri, Enformasyon Sistemleri, nşaat SektörününÖzellikleri, Information Technologies, Information Systems, Characteristics of ConstructionSector
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
enformasyon Teknolojilerinin nşaat Firmalarında Kullanımı Ve Sektörel AnalizGünümüzde küreselleşme sürecinde teknolojideki gelişmeler sürekli artmakta, teknolojidekiartışla da küreselleşmenin boyutları genişlemektedir. Bu gelişmelerle beraber inşaatsektöründe de ürün ve iş sürecinde gelişmeler, yenilikler yaşanmaktadır. nşaat endüstrisininsorunlarının çözülmesinde teknoloji daha etkin bir rol oynamaya başlamıştır. Oluşan bu yenipazar koşullarının da etkisiyle inşaat sektöründe ürün odaklı düşünce sisteminden süreç odaklıdüşünce sistemine geçmek gerekmektedir. nşaat işi kavramı da gitgide daha dinamik biriçeriğe kavuşmaktadır. Tüm inşaat organizasyonları iş süreçlerini ve işi ele alış biçimlerinitekrar gözden geçirmek durumundadır. Bu süreçte, gelişen enformasyon teknolojileri inşaatsektörü için önemli stratejik ve operasyonel bir araç olmaktadır. Enformasyon sistemleriolarak da adlandırılan söz konusu teknolojilerin özellikle inşaat sektöründe izlenen yöntemlerve süreçler üzerinde büyük etkileri olmuştur.Bu tez çalışması kapsamında enformasyon teknolojilerinin inşaat sürecindeki yeri ve hangisorunların çözümünde kullanılabileceğinin görülebilmesi hedeflenmiştir. Bu nedenleenformasyon teknolojileri kullanımının sonuçları ve yerel inşaat sektöründe enformasyonteknolojileri kullanımının geldiği en ileri nokta proje yönetimi bakış açısıyla analiz edilerekanlaşılmalıdır.Araştırmanın giriş bölümünde, konuya yaklaşım açıklanmış, inşaat sürecinde problemintanımı yapılarak amaçlar belirtilmiş ve hedefler doğrultusunda araştırmada izlenen yolanlatılmıştır.kinci bölümde, bakış açısına temel teşkil eden proje yönetimi alanları tanımlanmışsonrasında ise kavramsal ve nesnel boyutta enformasyon teknolojilerinin bileşenleri,kullanımları ve özellikleri ele alınmıştır.Üçüncü bölümde, stratejik yönetim, yaklaşım ve metodları enformasyon teknolojileri ilebirlikte ele alınarak açıklanmıştır.Dördüncü bölümde, inşaat sektörünün özellikleri ve yapım projelerinin yönetimindeenformasyon teknolojilerinin rolü anlatılmıştır.Beşinci bölümde, Türk inşaaat sektöründe enformasyon teknolojilerinin yeri, sektörün geneldurumu ve enformasyon teknolojileri desteği kullanan önde gelen firmalarının uygulamaörnekleri incelenmiştir.Sonuç bölümünde ise teknolojik gelişim sürecinde yerel inşaat sektöründe enformasyonteknolojileri kullanımı değerlendirilmiştir. Son olarak konuya, sektörde alması gereken önemçerçevesinde bir bakış açısı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Use Of Information Technologies In Construction Firms And Sectoral AnalyseToday development of technology in the duration of globalization is steady and also expandsthe size of globalization. Fundamental changes and innovations diffuse to all application areasin construction industry. Technological development has a major role for solving potentialproblems of construction industry. With the new form of market effects it is necessary thatprocess focused thinking have to take the place of product focused thinking in constructionindustry. The construction context is becoming increasingly dynamic. All constructionorganizations need to think differently about how they conduct their business. By the waydeveoloping information technologies becomes a strategic and operational tool in the sector.These tecnologies also named as information systems and they have considerably effectsespecially in the methods and process of construction.Objective of the thesis is figuring out which problems can be solved by the use of informationtechynologies in construction process. So the benefits of information tecnologies and theadvanced point in the use of information tecnology in Turkish construction industry are needto be understood.In the first chapter, approach to the subject and definition of the problem has been determined,goals and objectives has been stated.In the second chapter, the basic point of view, in other words, project management areasexplained. Afterwords, information technologies analyzed in detail, concerning both thesubjective and the conceptual components.In the third chapter, strategic management, approach and the methods has been explained withinformation technologies.In the fourth chapter, characteristics of the construction sector and the role of informationtechnologies in the management of construction projects has been explained.In the fifth chapter, the place of information technologies in Turkish construction industry andapplication examples of ahaeding firms to the sector which use the information technologysupport has been reseached.In the last chapter, use of information technology in local construction industry analysed bythe duration of technological development. Finally a point of view recommended to thesubject by the importance in the sector.